Yemekle içilen çay, kansızlık yapıyor

Prof. Dr. Beşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çayın yemeklerle birlikte içildiğinde kan düzeyi üzerindeki etkilerini belirleyen bir çalışma yaptıklarını belirtti.


 Çayın, yemeklerden en az bir saat önce ya da en az bir saat sonra içilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Beşer, şöyle konuştu:


 “Çay yemekle birlikte tüketilmemeli. Çayın basit bazı kurallara uyulmadan içilmesi halinde başta kansızlık gibi çeşitli olumsuz etkileri görülebilir. Ancak bilinçli içilmesi halinde bazı yararları da var. Yemeklerden bir saat sonra içilen çayın kan düzeyi üzerinde olumsuz etkisi olmuyor. Günde ortalama 5-6 fincan şekersiz çay şekersiz içilebilir. Yaşlılara ve ergenlere günde 1-2 fincandan fazla çay önermiyoruz. Çünkü çayda bulunan kafeinin kalsiyum-mineral dengesi için olumsuz etkileri olabilir.”


 Prof. Dr. Beşer, çayın açık ve limonla içilmesini önerdiklerini, mide ülserine yatkın olanların çaydan sakınmaları gerektiğini bildirdi.


ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İLE YAPILAN ARAŞTIRMA


Prof. Dr. Beşer, çayın vücuttaki kan düzeyi üzerindeki etkilerini saptamak üzere, 200 üniversite öğrencisi üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi.


Öğrenciler arasında çayı hatalı tüketenlerin kan düzeylerinin daha düşük bulunduğunu belirten Prof. Dr. Beşer, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Yapılan çalışmada, köfte ve hamburgerin yanında çay ve kahve içenlerde, çayın, kan düzeyini arttırıcı maddenin yüzde 64’ünü, kahvenin ise yüzde 39’unu bloke ettiği tespit edilmiştir. Çay deyip geçmemek lazım. Ayrıca kan düzeyini artırıcı, mercimek, pekmez, yumurta ve et gibi gıdalarla C vitaminli besinler tüketildiğinde kan düzeyinin artacağını, bunun da çocuklarda zeka düzeyini artıracağını söyleyebiliriz. Kan düzeyinin artması, daha az hastalanmaya neden olur.” 


 

699110cookie-checkYemekle içilen çay, kansızlık yapıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.