‘Yeni Anayasa yeni yılda TBMM’de’

Fırat, yeni Anayasa metninin en geç Eylül ayı sonu itibariyle ortaya çıkmış, Ekim, Kasım belki de Aralık ayı içinde de Türkiye’deki tüm birimlerin görüşüne sunulmuş olacağını belirterek, ”Ümit ediyoruz ki, yeni yılla birlikte Meclis’e sunma imkanına sahip oluruz” dedi.


Fırat, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Fırat, partide oluşturulan komisyonun çalışma süresinin sorulması üzerine, bu Perşembe gününden itibaren maddeler üzerinde komisyon olarak bir çalışma yapacaklarını bildirdi.


Çalışmanın 5-7 gün arasında tamamlanacağını söyleyen Fırat, ondan sonraki süreçte, taslağı hazırlayan bilim adamlarını çağıracaklarını, hazırlıklı gelebilmeleri için onlara önerilerini, eklenmesi gereken konuları daha önceden göndereceklerini anlattı.


”Türban yasağını kaldırmak için böyle bir değişikliğe gidiliyor” şeklindeki söylemleri doğru bulmadığını belirten Fırat, şöyle devam etti:


”Türk toplumunun, Türk demokrasisinin içine sığmadığı bir Anayasa yerine sivil bir Anayasa’nın, toplum tarafından kabul gören bir Anayasa’nın yapılmasını, buraya indirgenmesini doğru bulmuyorum. Bu Anayasa’nın temel ilkeleri var. Odakta insan, insan özgürlükleri, insan hakları var. Bunun da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi içerisinde ancak mümkün olabileceği konusu odak noktasını teşkil ediyor. O bakımdan bunu sadece bir türban meselesine ya da başka meseleye indirgemenin işin ciddiyetini gözden ırak tutmaktan başka bir sonucu olmayacağı kanısındayım.”


Fırat, ”Yapılan değişiklikle 12 Eylül askeri darbesinin bütün izleri Anayasa’dan silindi mi? Korumaları, geçici 15. maddeyi kastediyorum, kaldırılıyor mu? Kaldırılacağını söyleyebilir misiniz?” sorusu üzerine, ”Geçici maddedir. Geçici maddeler burada yer almaz. Ancak bu Anayasa değişikliği ile ilgili geçici maddeler yer alabilir. 15. madde 1982 Anayasası ile ilgilidir. Kaldı ki 1982 Anayasası’na 1982 Anayasası demek de mümkün değildir. Ben sayısını unuttum kaç tane değişiklik yapıldığının. Artık ona 1982 Anayasası demek mümkün mü? Ama artık yama tutacak halinin kalmadığını biliyorum” diye konuştu.

1047510cookie-check‘Yeni Anayasa yeni yılda TBMM’de’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.