'Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var'

Cumhurbaşkanı Gül ile Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, Çırağan Sarayı'ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. 


Gül, AB ile müzakere sürecinde Türkiye'ye kuvvetli destek veren Romanya ile yakın ilişki içinde bulunulduğunu dile getirdi. 


Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların ve Gürcistan'da yaşanan gelişmelerin de ele alındığını dile getiren Gül, şunları kaydetti: 


''Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refah ile işbirliğinin tesisi konusunda Basescu ile benzer görüşleri paylaştığımızı gördüm. Komşumuz ve dostça ilişkiler içinde olduğumuz Gürcistan'ın sorunlarının toprak bütünlüğü temeli ilkesinde barışçı yollardan çözülmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bugün geldiğimiz noktada çatışmaların sona ermiş olması, ateşkesin sağlanmış olması ve Rusya'nın ateşkese uygun olarak birliklerini çekmeye başlaması ümit vericidir. Şimdi en kısa zamanda kalıcı bir barış ve istikrarın temini için çalışılmalıdır.'' 


Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Gül, ''Karadeniz'in güvenliği açısından buradaki güçlerin tekrar dengelenmesi söz konusu olursa bunun ABD güçleriyle dengelenmesine nasıl bakıyorsunuz?'' şeklindeki soruyu yanıtlarken, şunları söyledi: 


''Karadeniz'de yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatinde değilim. Montrö Sözleşmesi neredeyse 72 senedir imzalandığı gibi aynen uygulanıyor. O zamandan bu zamana hiç istisnasız Karadeniz barışın, huzurun ve istikrarın sembolüdür ve böyle olmaya da devam etmelidir. Karadeniz'in barış, huzur ve istikrarını da sahildaş ülkeler olarak bizler korumaya kararlıyız.''


Gül, ''Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu konusunda Ermenistan ile görüşme yapılıp yapılmadığının'' sorulması üzerine de ''Düşünülen bu platform içerisinde Kafkas ülkesi olduğu için Ermenistan'ın da olması öngörülüyor. Problemler söz konusu olduğunda, bu problemlerin çözümüne katkı sağlaması için onlar da bu işe davet edildi. Görüşmeler, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor'' şeklinde konuştu. 


Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, ''Romanya, Türkiye'nin AB müzakere sürecini ve Türkiye'nin AB'ye katılımını desteklemektedir'' dedi. 


Kafkasyadaki gelişmelere değinen Basescu, ''Ateşkes anlaşmasına tam anlamıyla, acilen uyulması gerektiğine sizin de inandığınızı görünce sevindim. Aynı zamanda Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi konusunda aynı fikirde olduğumuzu görünce memnun oldum'' diye konuştu. 


Gürcistan'daki ihtilafa rağmen enerji projelerini de konuştuklarını ifade eden Basescu, ''Hazar ve Kafkaslar'daki enerji projelerinin, Nabuko'nun ve diğer enerji projelerinin devam edebileceğini, geçerli olduğunu tespit ettik'' dedi.

1065120cookie-check'Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.