Yeni cumhurbaşkanı 2014’te seçilecek

Hükümet bunun formülünü de Cumhurbaşkanlığı Seçim Esasları Yasası’na geçici madde koymakta buldu. Yasaya konulacak geçici maddede, yeni Cumhurbaşkanı için başvuruların başlayacağı tarih 2014 olarak belirtilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olduğunu belirterek, bu konuda tartışmalara son noktayı koydu. Başbakan, dün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin, şunları söyledi: “Bu konuyla ilgili hükümet sözcümüz Bülent Bey açıklamayı yaptı. Bizim bu konudaki düşüncemiz, cumhurbaşkanımızın bu süresinin 7 yıl olması istikametindedir. Bunun parlamentoda olması gereken bir süreç varsa, ki bu konuda gelişen düşünceler var. Böyle bir yetkinin parlamentoda olduğuna yönelik. Bu konuyla ilgili hemen Anayasa Komisyonu’nda da yeni yılla birlikte gündeme gelecektir. Bunu dün hükümet sözcümüz ifade etti, ben de ifade etmiş olayım.”

Geçici madde yolda

Hükümetin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili tartışmaları sona erdirmek için bulduğu formül de hazır. Bütçeden sonra TBMM’nin gündemine gelecek Cumhurbaşkanlığı Seçim Esasları Yasası’na, geçici madde konulacak. Yasaya konulacak geçici maddede, yeni Cumhurbaşkanı için başvuruların başlayacağı tarih 2014 olarak belirtilecek. 2014 tarihinin yasaya konması, başta Başbakan olmak üzere Ak Parti yöneticilerinin, Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğunu dair siyasi söylemlerine “yasal” zemin hazırlayacak. Bu plana göre, Cumhurbaşkanlığı seçimi 28 Ağustos 2014’de tamamlanmış olacak.
Bakanlar Kurulu’ndan sonra açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Görev süresiyle ilgili yanıtları bu yasada bulacaksınız” diyerek ipucu vermişti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, “Bu tartışma o yasada yapılır. Bu görüşmeler sırasında da karara bağlanır” diyerek formülü destekledi.

Geçen yıl Meclis’e gönderilen ve kadük olduğu için yenilenen Cumhurbaşkanlığı Seçim Esasları Tasarısı’nın bütçeden sonra gündeme taşınması için Ak Parti kurmayları, bir dizi toplantı yaptılar. Hukukçuların da uyarıları doğrultusunda, Cumhurbaşkanlarının görev sürelerinin yasayla düzenlenemeyeceği, ancak aday başvurularıyla ilgili yapılacak düzenlemede 2014’e randevu verilebileceği sonucuna ulaşıldı. Tasarıya göre, Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde, makamın herhangi bir şekilde boşalması halinde ise boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak.

Halk ilk kez seçecek

31 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren Anayasa değişikliğiyle, Cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak ve bir kimse en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. En az 20 milletvekili veya son genel seçimde toplam oyları yüzde 10’unu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek. 2 turlu seçimde, 2’nci tura en fazla oy alan 2 aday girecek. Cumhurbaşkanı kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış olacak. Genel oyla yapılacak seçimde geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.

1322760cookie-checkYeni cumhurbaşkanı 2014’te seçilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.