Yeni dönem demişken…

Sanırım 25 yıl öğrencilik yapmaktan dolayı Eylül bana oldu bitti yeni bir yılın başlangıcı gibi gelir. Evi boyamalı. Dekorasyonu değiştirmeli. Masayı yeniden düzenlemeli. Kullanılmayan eşyaları vermeli. Sonra oturup yıllık bir plan yapmalı. Çocukları da bu yeni yıl heyecanına katmalı. Örneğin dekorasyon ve boyada renk seçimini onlara bırakmalı. Okul stratejisini saptayıp, haftalık, aylık ve üç aylık programlar yapmalı. Her pazar ailecek havuza gidilse, her ay bir müzeye, üç ayda bir başka şehir turu ne iyi olur… Okunacak kitaplar listesini de unutmamalı.

***

Yeni dönem demişken KKTC Londra Temsilciliği’nde de yeni dönem başlıyor. Eski temsilci Oya Tuncalı 1 Eylüllden itibaren KKTC Londra Temsilcisi olarak görevlendirildi. Londra Temsilcisi Zehra Başaran ise KKTC Dış İşleri Dairesi Merkez Örgütü’nde görevlendirilmesi kararlaştırıldı. Tuncalı’nın ikinci kez gelmesinin pek çok avantajı olacaktır. Bir gazeteci olarak Tuncalı’nın Birleşik Krallık ile ilişkileri dışında İngiltere’deki topluma yönelik çalışmalarında da her kesime eşit durmasını diliyorum. Giden Temsilci Zehra Başaran’ın bu konudaki notu kırıktı.

***

KKTC Temsilciliği demişken eski temsilcilerden Dilek Yavuz Yanık face’de KKTC’de Ercan Havalimanı kule çalışanlarının bu hafta içinde iş bırakma eylemini “Turizm ve eğitim sezonunda ülkeye girişi çıkışı durdurmak hak aramak mı? Nedir?” diye eleştiriyor. Hükümetin haklarını tanıması üzerine kule çalışanları da iş bırakma eylemine son vermiş ve uçuşlar normale dönmüştü. Dilek Hanım’a faceden verdiğim yanıtı buradan paylaşayım: “Grev stoklar boşken yapılır. Hak arayan değil, hak gasp edenler eleştirilmeli…” Buradan da kule çalışanlarını kutluyorum.

***

KKTC turizmi demişken geçen gün KKTC Otelciler Birliği Başkanı Fethi Özboğaç, İngiltere’den KKTC’ye geçen yılın ilk yarısında giden turistin 23 bin olmasına karşın bu yıl 16 bine düştüğünü söyledi. Özboğaç bu dramatik düşüşün nedenleri arasında son 3 yıldır KKTC tanıtım çalışmalarının yapılmamasını da saydı. Ne kadar para o kadar köfte… Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu da yasal düzenlemenin yeni geçtiğini vurgulayarak tur operatörlerine destek olacaklarını söyledi. Kısaca ülkenin lokomotif sektörü turizm bürokrasiye takılmış. Üzerine alınan yok…

***

Turizm demişken Türkiye turizmi bu yıl hedefi yakaladı. TL’nin düşmesi İngiliz turisti de sevindirdi. Gündemi takip eden potansiyel İngiliz turistler TL bozdurmak için Post Office’e koşunca İngiltere’de TL stoku kalmadığı ulusal basına bile yansıdı. Tabii Türkiye’de turizm iyi gidiyor diye sevinebilirsiniz ama İngiliz turist aynı paraya 7 gece yerine 10 gece konaklayınca turizm getirisi, gelen turist gibi artmayacağı da bir gerçek.

***

İngiliz turist demişken verilere göre, Temmuz’da Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 11.74 oranında artarak 5 milyon 671 bin olarak gerçekleşti. Bu ayda gelen turistin üçte birini oluşturan 897 binle Rusya, 761 binle Almanya ve 354 binle İngiltere ilk üç sırada.

***

Döviz demişken, Türkiye’de döviz artışıyla bozulan makro dengelerin acısı önümüzdeki günlerde çıkacak. Döviz bazında geliri yarıya düşen Türkiye’de yaşayanların, zamlardan dolayı gideri de ikiye katlanacak. Neyse yağmur duası gibi dolar duasına çıkanların haberini gazetelerde okudum. Umudumuz onlar artık…

 

2225660cookie-checkYeni dönem demişken…
Önceki haberEylem
Sonraki haberİNGİLTERE… Zor zanaat göçmenlik…
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.