Yeni küresel ısınma raporu korkutacak

Dünya iklimindeki değişimin işaretlerinden biri eriyen buzullar

BM gözetiminde düzenlenen ‘Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’, dört gün sürecek toplantı ardından 2001 yılından sonraki ilk raporunu yayımlayacak.

Paris’te bir araya gelen bilim adamları, gelecek yüzyıl içinde dünya ısısının ve deniz seviyesinin ne kadar yükseleceği ve bu değişimin ne ölçüde insanların tutumlarından kaynaklandığı konusunda görüş birliğine varmaya çalışacaklar.

1988 Yılında oluşturulan ‘Hükümetler arası İklim Değişikliği Heyeti’, tarafsızlığı ve temkinli üslubu dolayısıyla büyük saygı görüyor ve hükümetlerin izledikleri politikalar ve şirketlerin stratejileri üzerinde çok önemli düzeyde etkili oluyor.

Heyet, 2001 yılındaki son raporunda petrol, doğalgaz ve kömür tüketiminin atmosferdeki karbon dioksit oranını 420 bin yılın en yüksek düzeyine çıkarttığını bildirmişti.

Yine 2001 raporunda elli yılda dünya ısısının her on yıl için 0,1 derece arttığı ve genel ısınmanın, büyük ölçüde insanların hareket tarzından kaynaklandığı da belirtilmişti.

2100 yılında, sera etkisi yaratan gazların salımına bağlı olarak, küresel atmosferin ısısının 1,4 ile 5,8 derece arasında artacağı, deniz seviyesinin de 0,09 ile 0,88 metre yükseleceği tahminleri yapılıyor.

THE INDEPENDENT’İN YORUMU

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent manşetini cuma günü açıklanacak iklim değişimi raporuna ayırdı.

Gazete, bu alandaki en iyi iki bin bilim adamının hazırladığı BM raporunun, şimdiye kadarkilerin en korkutucusu olduğu yorumunu yaptı. Gazete’deki haber şöyle:

“Independent’ın ulaştığı taslak raporda, bu yüzyılda küresel olarak sıcaklığın 2 ile 4,5 derece arasında artmasının kaçınılmaz olduğu, etkilerinin somut yan etkilerle iyice şiddetlenebileceği belirtiliyor.

Dünya ısındıkça, okyanuslarda artan buharlaşma, atmosferdeki su buharı oranını artıyor, Bu da ısınma etkisini güçlendiriyor. Tüm iklim modellemelerinde, yükselen sıcaklığın, gezegenin insan eliyle üretilmiş karbon dioksiti etkisiz hale getirme özelliğini de azaltacağını gösteriyor.”

Tüm bu döngü ısınmayı daha da hızlandırabilir.” diyen Independent, raporda küresel ısınmaya insan faaliyetlerinin yol açtığının da açık şekilde ifade edileceğini ekliyor.

FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu): Kuzey Londra’da bir fabrika ve mezarlık…

1145300cookie-checkYeni küresel ısınma raporu korkutacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.