Yeni Oluşum

Cumartesi akşamı President Otel’de Yeni Oluşum Sanayici ve İşadamları Derneği’nin bir yemeği vardı. Yemeğe derneğin onursal başkanı Ziya Akşahin tarafından davet edilmiştim. Ziya Bey www.acikgazete.com daki yazılarında Yeni Oluşum’u birkaç kez yazdığı için dernek hakkında az çok bilgim vardı ama, yine de orada bulunarak amaçları ve düşünceleri hakkında daha derin bir fikre sahip oldum.


“Yeni bir dünya için el ele” sloganıyla yola çıkan derneğin internet sitesi www.yeniolusum.org da, önümüzdeki yıllarda sivil toplum örgütlerinin yönetimde söz sahibi olmaya başlayacağı gerçeğine vurgu yapılmış. Türkiye’deki gençlerin dünyaya açılabilecek donanıma sahip olmaları için yabancı dili ve internet teknolojisini çok iyi kullanacak duruma gelmeleri gerektiğine inandıkları için, işe gençlerin bu eksiklerini gidermekle başlayacaklarını söylüyorlar. Türk gençleri ile sanayileşmiş ülke gençleri arasında açılan farkın kapatılabilmesi için bireysel çabaların yeterli olmayacağına inanan Yeni Oluşumcular bu farkı kapatacak yeni olanaklar yaratma girişiminde olacaklar.


Gecenin açılış konuşmasını yapan Yeni Oluşum Yönetim Kurulu Başkanı Turan Karabulut, politik, etnik, dini, ırksal, yöresel ve cinsel ayrımcılıklara kapılarını kapatan, güven, dayanışma ve dostluk üzerine kurulu bir dernek olduklarını söyleyerek söze başladı. Neler yapacakları konusunda da şunları söyledi:


“Öncelikli hedefimiz üyelerimiz arasında  çeşitli etkinliklerle sosyal birlikteliği sağlamak olacaktır. Toplumdaki önemli kişilerden güncel konular hakkında üyelerimize konferans verdirteceğiz. Üyelerimize ve çocuklarına ihtiyaç duydukları her konuda kurslar düzenleyeceğiz.”


İlk iş olarak öncelik İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her bölgesine üyeler arasında sosyal birlikteliği sağlayabilmek için lokaller açılacak. Bu lokallerde mutlaka kütüphane ve internet odaları olacak.


Sosyal birlikteliği sağladıktan sonra sıra ekonomik birlikteliğe gelecek. Turan Karabulut’un konuşmasından anlıyoruz ki, Yeni Oluşum üyelerinin birbirleriyle iş yapmasını sağlamak öncelikli amaçlardan bir diğeri.


Yeni Oluşum, üyelerinin yurt dışına gittikleri zaman yalnız kalmamaları hatta destek görebilmeleri için yurt dışı derneklerle temasa geçmiş bile. İlk olarak Romanya’daki Türk İş Adamları Derneği (TIAD) ile görüşmüşler. Dernek ile protokolü imzaladıkları an Yeni Oluşum üyeleri Romanya’ya gittiği zaman sanki TİAD’ın üyesiymiş gibi ilgi ve destek görecekler.


Derneğin onursal başkanı Ziya Akşahin’in de konuşma yaptığı geceye Açık Gazete editörü Faruk Eskioğlu Londra’dan gönderdiği mesajla katıldı. Sivil toplum örgütlerinin gücüne inanan Faruk Eskioğlu’nun mesajı şöyleydi:


“Geleceğimizi yürütme erkine yani kadere bırakmamak için oluşturduğunuz Yeni Oluşum’u kutluyoruz. İngiltere’deki sivil insiyatif deneyimlerini Yeni Oluşum aracılığıyla sizlere aktarmada Açık Gazete üzerine düşeni yapacaktır. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi Sayın Ziya Akşahin, Açık Gazete’nin değerli Danışma Kurulu üyesi ve yazarıdır. Sayın Akşahin’in Yeni Oluşum’daki cömert, cesur ve son derece iyi niyetli desteğinin diğer sivil toplum kuruluşlarına da örnek model oluşturacağına inanıyoruz.”


Yeni Oluşum’un üyeleri geceyi Reyhan Karaca ve Murat Kekilli’nin şarkılarıyla eğlenerek kapattı.


 


*Yazaraın diğer çalışmaları için www.birsenaltiner.com


 

668260cookie-checkYeni Oluşum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.