Yeni Papa, eskisinin en yakın dostu

Şilili Kardinal Jorge Arturo Medina Estevez, Aziz Petrus Meydanı’na nazır balkondan Latince “Papa’mız belirlendi” anlamında ”Abemus Papam” dedikten sonra yeni Papa’nın ismini açıkladı.

Estevez, yeni Papa’nın, Kardinaller Kurulu Başkanı Ratzinger olduğunu ilan etti. Yeni Papa’nın, 16. Benedict adını kullanacağı belirtildi.

EN YAŞLI PAPA

Papa 2. Jean Paul’ün yakın dostu olan 78 yaşındaki Alman Ratzinger, şimdiye kadar seçilen en yaşlı papa ünvanının sahibi oldu. 16 nisan 1927 doğulu Ratzinger 10 dil biliyor.

78 yaşındaki Ratzinger, kimi konulardaki tutucu görüşleriyle dikkati çekmişti. Kardinallik payesini, 27 Haziran 1977’de dönemin Papası VI. Paul’den alan Ratzinger, müteveffa Polonyalı Papa II. Jean Paul ile gayet iyi anlaşmıştı.

Polonyalı Papa döneminde, 25 Kasım 1981’de Vatikan’daki en önemli kurumlardan biri olan Dinsel Öğretiler Kurulu Başkanlığı’na getirilen Ratzinger, Papa vefat edene kadar da koltuğunu korumayı başarmıştı. 24 yıl boyunca bu görevde kalan Ratzinger, II. Jean Paul’ün en gözde adamlarından biriydi. Ratzinger, normalde 2002’de 75 yaşını tamamladığı için emekliye sevk edilmesi gerekirken Papa’nın özel talimatıyla görevinin başında bırakılmıştı.

Vatikan’da Dinsel Öğretiler Kurulu Başkanlığı dışında pek çok önemli kurul ve komisyonun da başkanı olan Ratzinger, Papalık Kitab-ı Mukaddes Komisyonu’nun, ayrıca Papalık Uluslararası İlahiyat Komisyonu’nun başkanlığını da yürütüyordu.

Ratzinger’e, 2002 yılında ise piskoposluk unvanı verildi, ayrıca Kardinaller Kurulu Başkanı seçildi.

Almanya’da Passau’ya bağlı Marktl am Inn’de 16 Nisan 1927’de dünyaya gelen Ratzinger’in rahiplikte karar kılması 1951 yılına rastlıyor. Felsefe ve ilahiyat eğitimi gören Ratzinger, 1959’dan itibaren de Almanya’daki değişik üniversitelerde akademisyenlik yaptı.

Ratzinger, 1981’de ise Vatikan’a yerleşerek Katolik Kilisesi’nin merkezi yönetiminde kilit pozisyonlardan birine yerleşti.

Katolik Kilisesi’nin eski Engizisyon Kurumu’nun devamı niteliğindeki Dinsel Öğretiler Kurulu, Ratzinger’in 24 yıllık başkanlığı süresince muhtelif Katolik ilahiyatçılarının ve din adamlarının “görüşlerinden dolayı sorgulandığı, kızağa çekilmekten görevden almaya” kadar uzanan cezalar yağdırmaktan da çekinmeyen bir kurum haline dönüşmüştü.

Ratzinger, Polonyalı Papa döneminde Katolikler açısından bağlayıcı nitelik taşıyan pek çok belgenin altına da imza atmıştı.

İLK AYİN PAZAR GÜNÜ

Vatikan sözcüsü Joaquin Navorro Valls, yeni Papa’nın şimdi istirahat edeceğini ve ilk genel ayini de pazar günü yapacağını belirterek, şunları söyledi:

“Papa 16. Benediktus, bu akşam Vatikan’daki Santa Marta misafirhanesinde tüm kardinallerle yemekte bir araya gelecek. Geceyi de misafirhane de geçirecek. Yarın sabah 09.00’da (TSİ 10.00) Sixtus Şapeli’nde kardinallerle bir ayin yapacak. Onlara Latince bir vaaz verecek. İlk genel ayinini ise Aziz Petrus Bazilikası’nda saat 10.00’da (TSİ 11.00) yönetecek.”

BEYAZ DUMANLA DUYURULDU

52 ülkeden 115 seçmen kardinalin katılımıyla Sixtus Şapeli’nde yapılan seçimin ikinci gününde TSİ 18.50’de bacadan yükselen beyaz dumanla Papa’nın seçildiği duyuruldu.

Beyaz dumanın yükselmesiyle Roma’daki halk, Aziz Petrus Meydanı’na akın etmeye başladı.

Bu arada, TSİ 19.05’ten itibaren Aziz Petrus Bazilikası’nın çanlarının çalınmaya başlamasıyla da Papa’nın seçildiği teyit edildi.  (aa)

İLGİLİ HABER: ‘Tarih, Papa’yı acımasızca yargılayacak’

1104000cookie-checkYeni Papa, eskisinin en yakın dostu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.