‘Yeni soğuk savaş kapıda’

Gazete, Moskova’nın karşı adım atmaya hazırlandığına ve soğuk savaş dönemindekine benzer bir silahlanma yarışının kapıda olduğunu belirtti.


“Washington, bu sistemin İran veya Kuzey Kore gibi ülkelerden gelebilecek bir saldırıyı önleme amacını taşıdığını söylüyor. Amerikalı uzmanlar bu sistemin Rus füzelerine karşı etkili olamayacağını savunuyor” diye yazan gazetenin değerlendirmesi şöyle:


“Ancak Rus yetkililer, projenin hedefinin Rus ve Çin füzeleri olduğunda ısrarlı. Kremlin Doğu Avrupa’ya füze kalkan sistemi yerleştirilmesi kararının dünyanın stratejik istikrarını bozacağını söylüyor.


Rusya, buna karşı atacağı adımları henüz ilan etmedi ancak savunma uzmanlarına göre, Moskova havada yakalanması zor nükleer füzeler geliştirebilir, seyyar rampalardaki füze sayısını artırabilir ve nükleer denizaltı filosunu radarla tespit edilmeleri zımnen imkansız olan kuzey kutbuna kaydırabilir.


Rusya ayrıca yeni Amerikan silolarını, Kaliningrad’da konuşlandırdığı İskender füzelerinin menziline dahil edebilir.”


The Guardian Rusya ve ABD’deki yeni sailahlanma yarışının bu kez Avrupa topraklarında yaşanacağını, gerginliğin iki ülke ilişkilerinin son on yıl içindeki en kötü döneminde patlak verdiğine dikkat çekti.


Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Financial Times’taki makalesinde “Avrupa topraklarında gerçekten böyle bir sistem kurulmasına ihtiyaç var mı?” diye sorsorarak şu değerlendirmeyi yaptı:


“Bu hepimizi ilgilendiren bir mesele ve açıkça tartışılması gerekiyor. Rusya her seviyede bu tartışmada yer almaya hazır. Ortak güvenlik konusunda ABD’den gelecek her olumlu işarete aynı şekilde karşılık vermeye hazırız.


Ancak kimsenin kıtayı kendi stratejik toprağı olarak kullanması kabul edilemez. Tek taraflı füze savunma sistemleri Avrupa’nın jeo-stratejik görüntüsünü değiştirecek. Ayrıca böyle bir sistem, kıtanın güvenliğinin teminatı oldukları söylenen Avrupa Birliği ve NATO gibi kurumlara hakaret anlamına gelir.


Biz iki kıta arasındaki sorunların, Rusya ve bu iki yapıya üye olmayan ülkeler, Avrupa Birliği ve Amerika’nın katılacağı görüşmelerle çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diyen Rusya Dışişleri Bakanı, “Böyle bir üçlü yapının geliştirilmesiyle, Orta Doğu, Irak, Afganistan ve İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunlar daha kolay çözülemez mi?”  

801650cookie-check‘Yeni soğuk savaş kapıda’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.