Yeraltı suyuna sayaç üç yıl uzatıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ölçüm sistemlerinin teknik olarak piyasa şartlarında yeterli olmadığını belirterek mevzuatta düzenleme yapıldığını açıkladı. CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut’un konuyla ilgili soru önergesine yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 25 Şubat olarak belirlenen başvuru süresinin 3 yıl uzatıldığını açıkladı.

BAKAN EROĞLU, CHP’Lİ BULUT’UN ÖNERGESİNE YANIT VERDİ

CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut’un, çiftçilerin kabusu haline gelen ve büyük karmaşa yaratan yeraltı sularına sayaç takılmasına ilişkin TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesine yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ‘Yeraltı Suları Hakkında Kanun’un 10. maddesine yapılan ilave ile yeraltı suyu kuyularına ölçüm sistemi takılması zorunluluğu getirildiğini belirtti. Ancak ilgili yönetmelikte öngörülen ölçüm sistemlerinin teknik altyapılarının yeni ve piyasa şartlarında yeterli olmaması, ayrıca adaptasyon için zamana gereksinim olması nedeniyle yeniden düzenleme yapılarak sürenin üç yıl daha uzatıldığı kaydedilen bakanlık yanıtında, buna ilişkin düzenlemenin Meclis Genel Kurulunda kabul edildiğini açıklandı.

KENDİSİ TAKAMAYAN KUYU SAHİPLERİNİN SAYACINI DSİ TAKACAK

CHP’li Bulut’un, ölçüm sistemini kendisi kuramayan üreticilerin yaşayacağı sıkıntılara ilişkin sorusuna da yanıt veren bakanlık, “ölçüm sistemini kendisi kuramayan kuyu sahibinin talebi halinde sistem, DSİ tarafından kurulacak ve bedeli uygun taksitlerle tahsil edilecektir. Kuyu sahiplerinin DSİ bölge müdürlüklerine başvurmaları halinde belgelerin güncellenmesi için gereken bilgi verilecek ve düzenleme yapılan belgelerden ücret talep edilmeyecektir” ifadelerine yer verdi.

YERALTI SUYU TAHSİSİ REZERVE GÖRE BELİRLENECEK

Bulut’un, tarımsal, sanayi ve diğer ihtiyaçlar için kuyulardan çekilecek su miktarının hangi esaslara göre belirleneceği yönündeki sorusunu da yanıtlayan Bakanlık, su rezervinin yeterli olduğu alanlarda tarımsal sulama için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerinden, sanayi amaçlı su kullanımı içinse sanayi odalarından ihtiyaç belgesine göre su isteneceğini belirterek, “ancak yeraltısuyu rezervinin yeterli olmadığı sahalarda tahsis miktarı rezerve göre belirlenecektir” bilgisini verdi.

1548470cookie-checkYeraltı suyuna sayaç üç yıl uzatıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.