Yeşilırmak artık sadece betondan bir kanal!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Üzerinde gondol, kıyısında ise mangal sefası yapabilmek için Yeşilırmak’ın zeminine beton döküp üzerini de PVC ile kapladılar…
 
Türkiye’nin en önemli akarsularından biri olan Yeşilırmak’a beton dökülerek su seviyesi yükseltidi ve nehir üzerinde gondolların yüzdürüleceği bir kanala dönüştürüldü. AKP’li Tokat Belediyesi tarafından yürütülen ‘Kanal Tokat’ projesi, Yeşilırmak’ın kent merkezindeki bölümünü adeta uzun bir havuza dönüştürdü. Yeşilırmakta kayık ve gondollarla yüzülebileceğini söyleyen Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, çeşitli sosyal tesislerin yanısıra bir kule ve müzikli fıskiye gibi üniteleri içeren 10 milyon 540 bin lira maliyetli projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Mayıs ayında da tamamını bitirdiğimizde Kanal Tokat’ımız Tokat’ımızın bir vizyonu olarak şehre ve şehrin insanına çok ama çok güzel bir şekilde hitap etmiş olacak. Şehrimizi bir bütün halinde Sulu Sokağıyla, meydan projesiyle, Kanal Tokat’ıyla hep beraberce pazarlayıp, güzel bir şehir haline getireceğiz” diye konuştu.
 
ÇILGIN PROJE HASTALIĞI YEŞİLIRMAĞI BETONA BOĞDU
Sivas Kösedağ yakınlarından doğan, Samsun Çarşamba’dan Karadeniz’e dökülen 519 kilometre uzunluğundaki Yeşilırmak, Türkiye’nin en önemli akarsularından biri. Antik çağlarda ‘İris ırmağı’ olarak anılan Yeşilırmak, içinden geçtiği bölgelere binlerce yıldır bereket ve yaşam taşıyor. Ancak Türkiye’de birbiri ardında uygulamaya konulan, doğal yaşamın bozularak yerine yapay peyzajın getirildiği çılgın projelerden Yeşilırmak da payına düşeni aldı. AKP’li Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun seçim vaatlerinden biri olan ve ‘ Tokat’ın Çılgın Projesi’ olarak tanıtılan ‘Kanal Tokat’ projesi, Yeşilırmak’ı yapay bir kanala dönüştürdü.
‘YEŞİLIRMAĞIMIZ ÜZERİDNE GONDOL YÜZECEK HALE GELDİ’
Mart 2017’de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla inşasına başlanan Kanal Tokat projesindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “İki etaptan oluşan Kanal Tokat projesinin birinci etabı, ırmağın içerisinde yapacağımız işlemlerden oluşuyordu. Yaklaşık 1,5 kilometrede suyu tutacak Rubber-Dum (lastik savak) sistemi monte edildi. Dünden itibaren arkadaşlarımız Rubber-Dum’ın içerisine hava vurdu ve şu anda 2,5 metre yükseldi. Gelen su tutulmaya başlandı. Su tutma işlemiyle birlikte ırmağımızın seviyesini 2,5 metreye yükselttik ve artık Yeşilırmak’ımız, üzerinde kayıkların, gondolların yüzebileceği hale gelmiş oldu” diye konuştu.
NEHRİN ZEMİNİNE BETON DÖKÜP ÜZERİNİ PVC MALZEMEYLE KAPLADILAR
Yeşilırmak zemininde betonlama ve mebranlama (bir tür plastik yalıtım malzemesi) gibi her türlü sızdırmazlık sağlayacak çalışmaların tamamlandığını dile getiren Belediye Başkanı Eroğlu, “TEDAŞ köprüsünden başlayan ve buraya kadar olan kısımda adeta bir havuz gibi tüm işlemlerimizi bitirdik. Şimdi betonlanan alanların üzerini güzel bir peyzajla, kayrak taşlarıyla döşeyeceğiz. Ardından hemen ırmağımızın yanındaki peyzaj alanlarında her 70 metrede bir iskeleler yapacağız. Orada insanların oturacağı, gezebileceği hatta balık tutabileceği iskelelerin çalışmalarını da başlattık” dedi.
‘BURAYA ARTIK HİÇ BİR ŞEKİLDE DIŞARIDAN SU GİRMEYECEK’
Yeşilırmak’ı besleyen yağmur sularının ırmağa girişini engellemek için de ırmak kenarına iki metre genişliğinde kanal yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı Eroğlu, “Buraya artık hiçbir şekilde dışarıdan su girmemiş olacak” ifadelerini kullandı.
‘ÜÇ AYRI MÜZİKLİ FISKİYE YAPACAĞIZ’
Proje kapsamında ayrıca dört noktada sosyal tesisler yapacaklarını da dile getiren Eroğlu, 1250 yılında Selçuklu döneminde inşa edilen tarihi Hıdırlık Köprüsü’nün bulunduğu alanda 3 bin metrekarelik bir meydan oluşturulacağını söyledi. Gondol ve kayıklar için bir merkez, kule ve yeme içme mekânlarıyla çay bahçesi gibi sosyal tesisleri de içeren proje kapsamında yürüyüş ve bisiklet yolları yapacaklarını belirten Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, şunları söyledi: “Üç ayrı müzikli fıskiye yağacağız. Son derece harika bir görüntüye inşallah bürünecek. Biz gondol ve kayık siparişlerimizi verdik. Ay sonu itibariyle teslim edilmiş olacak. Bu da şunu gösterir ki 1 Ekim tarihi itibariyle kayıklar burada yüzmüş olacak.
‘BÜTÜN HALİNDE PAZARLAYIP GÜZEL BİR ŞEHİR HALİNE GETİRECEĞİZ’
Mayıs ayında da tamamını bitirdiğimizde Kanal Tokat’ımız, Tokat’ımızın bir vizyonu olarak şehre ve şehrin insanına çok ama çok güzel bir şekilde hitap etmiş olacak. İnsanlar şehre gelip Kanal Tokat’ı gördüğünde, şehirle ilgili çok olumlu ve farklı bir algı oluşacak. Diğer taraftan şehrin turizmine fayda sağlayacak. Biz bu şehrimizi bir bütün halinde; Sulu Sokağıyla, meydan projesiyle, Kanal Tokat’ıyla hep beraberce pazarlayıp, güzel bir şehir haline getireceğiz.”
‘ÇİRKİNLİK OLUŞTURUYOR’ DİYE YOSUN VE AĞAÇLAR TEMİZLENDİ
Kanal Tokat projesi, Kanal İstanbul’un kardeş projesi olarak sunuluyor. Proje kapsamında Yeşilırmak kıyısında 40 metre yüksekliğinde bir kule de inşa edilecek. Tokat’ın içinden geçen Yeşilırmak, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından ıslah edildi. Islahın gerekçesi ise Yeşilırmak yatağında oluşan yosunlar ve ağaçlıklardan oluşan bitki örtüsünün çirkin bir görüntünün ortadan kaldırılmasıydı. Çalışmalar kapsamında Yeşilırmak’ın iki yakasındaki bitki örtüsü yok edilerek yerine harçlı duvar örüldü. Bu çalışmaların ardından ise AKP’li Tokat Belediyesi’nin başlattığı Kanal Tokat projesi kapsamında Yeşilırmağın zeminine önce beton, ardından ise su geçirmezlik sağlayan ve bir tür PVC malzemesi olan mebranla kaplandı. Binlerce yıllık doğallığı bozulan ve yaşamla bağları koparılan Yeşilırmak, bundan böyle üzerinde gondol, kıyısında mangal keyfi yapılan bir rekreasyon alanı olarak kullanılacak.
2127840cookie-checkYeşilırmak artık sadece betondan bir kanal!
Önceki haberEski İngiltere Dışişleri Bakanı: Kıbrıs bölünmeli, Türk tarafı tanınmalı
Sonraki haberEfes’i Venedik yapacaklar!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.