Yine Zirve yine ABD protestosu

5 Kasım’da Amerika kıtasındaki ülkelerin liderlerini bir araya getiren, Arjantin’in Mar del Plata kentindeki Amerika Kıtası Zirvesi’nde de ünlü futbolcu Maradona’nın da başını çektiği ABD karşıtı gösterilerde Başkan Bush protesto edilmişti.

ABD ve Çin devlet başkanları zirve için Güney Kore’de buluştu. Çin Devlet Başkanı Hu Jianto, zirve öncesinde Güney Kore’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi.

Hu, Güney Kore Devlet Başkanı Roh Moo-hyun ile görüştü, ardından parlamentoda konuştu. Hu konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme sözü verdi, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasını desteklediklerini belirtti. Hu, Kuzey Kore’nin nükleer programı sorununun ise diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.

Kuzey Kore’nin nükleer silahlanması konusu ise Güney Kore devlet başkanı Roh ile Amerikan Başkanı George Bush arasındaki görüşmenin en önemli gündem maddesiydi.
Güney Kore’nin eski tarihi başkenti Kyongju kentinde biraraya gelen iki lider, nükleer silahlara sahip bir Kuzey Kore’ye asla müsamaha gösterilmeyeceğini bildirdiler.

KUZEY KORE KATILMIYOR

Zirve’ye Kuzey Kore katılmıyor. AB’den Rusya, Çin, Tayvan, Filipinler ve Vietnam’a 21 ülkenin temsil edileceği APEC zirvesinde, doğal felaketlere karşı güçlerin birleştirilmesi, kuş gribiyle mücadele, gelecek ay Hong Kong’da başlayacak dünya ticaret görüşmeleri gibi konular ele alınacak.

Zirve başlamadan yoğun protesto gösterileri başladı. Kyongju kentinde düzenlenen gösteride, “Bush’u durdurun” pankartları taşındı, yapılan maketlerde Bush canavara benzetildi. 

1118450cookie-checkYine Zirve yine ABD protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.