“Yüksek harçlar üniversiteden vazgeçirmesin”

Muhafazakar ve LibDem koalisyon hükümeti sosyal yatırım ve yardımlarda kesintilerin yanısıra öğrenci harçlarını artırarak toplumda büyük tepkilere neden olmuştu. Eğitimciler Forumu, herşeye rağmen ailelerin eğitimden vazgeçmemelerini isteyerek yerel basından derledikleri harçlarla ilgili bilgileri okurlarımızla paylaştı…

Eğitimciler Forumu’nun açıklamasınad yer alan harçlarla ilgili bilinmesi gereken 5 ana konu şöyle:

1. Yapılan değişiklikler 1 Eylül 2012’den itibaren İngiltere’de üniversiteye giren öğrencileri etkileyecek.
2. Şimdi olduğu gibi, birçok öğrenci borçlanma sistemi olduğu için, eğitim ücretlerini okula girişte ödemeyecekler. Full-time okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra girdikleri işte, eğer 21 sterlinden daha çok kazanmaya başlarlarsa, borçlarını ödemeye ilk Nisan ayında başlayacak. Yani Eylül 2012’de 3 yıllık bir üniversiteyi bitiren bir genç, en erken Nisan 2016’da geri ödeme yapmaya başlayacak.
3. Bazı üniversiteler öğrencilerden senede 9 bin sterlin alacakları duyurusunda bulundu. Birçok üniversite düşük gelirli ailelerin çocuklarına indirim yapıp, yaşam giderlerine yönelik değişik burslar verecek. Her üniversitenin kendi websitesinde bu konuyla ilgili bilgiler bulunuyor.
4. Öğrencilerin üniversitede okurken hem kalacakları bir ev, hem yemek içmek, hem de kitap almak için paraya ihtiyaçları var. Full-time öğrencilere tüm bu masraflarını karşılamak için destek verilecek.
5. Yıllık toplam geliri £25 bin ya da daha az olan ailelerin üniversitedeki çocuklarına her yıl 3 bin 250 sterline kadar karşılıksız burs verilecek. Ev geliri£25 bin ile 42 bin sterlin arasında olan ailelerin çocuklarına ise ailenin toplam kazanç miktarına bağlı olarak bursun bir kısmı ödenecek.

• Eğer öğrenciler ailelerinden uzak bir şehirde üniversiteye gideceklerse, o zaman yaşamak için verilen burs miktari £5,500’a çıkacak. Eğer Londra’da bir üniversiteye gidiyor ve ailenizden uzaktaysanız senede 7 bin 675 yaşama bursu almaya hak kazanacak.

• Engelli olan öğrencilerin veya bir başkasına bağlı olarak yaşayan öğrencilere de ayrıca para yardımları yapılacak.

• Mezun olup işe giren bir öğrenci, ancak yılda 21 bin sterlinden daha fazla para kazanmaya başladığı zaman maaşının %9’u geri ödeme olarak otomatik olarak kesilecek.

• Mezun olduktan sonra işe girenlerin yıllık kazançlarına göre ne kadar geri ödeme yapacakları aşağıdaki tabloya göre olacak:

Yıllık maaş / Yapılacak aylık ödeme:

£21,000 / £0
£25,000 / £30
£30,000 / £67.50
£35,000 / £105

AYRINTILI BİLGİ NASIL ALINABİLİR

Her öğrencinin konumu farklı olduğu için yapılan değişikliklerin sizi nasıl etkileyeceğini öğrenmek için ilgi duyulan okulların web sitelerinden ayrıntılı bilgi alınabilecek. Üniversitelerin tanıtım amacıyla düzenledikleri ‘Open Day’de ayrıntılı bilgi edinilebilecek.

Ayrıca üniversiteye girişi sağlayan kuruluş (UCAS) ve Directgov’un www.direct.gov/yourfuture adresindeki internet sitelerinde ayrıntılı bilgilere ulaşılabilecek.

Öte yandan ilgili kolej ve üniversitelerdeki öğrenci finans danışmanlarının (Student Money Advisers) www.nasma.org.uk adresinden de bilgi istenebilecek.

837500cookie-check“Yüksek harçlar üniversiteden vazgeçirmesin”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.