Yoksul Kenya’dan 4 milyar dolar çalmışlar

The Guardian’ın ”Kenya’nın yağmalanışı” başlığıyla ele geçirdiği Kenya hükümetinin talebi üzerine uluslararası bir danışma şirketinin hazırladığı 110 sayfalık gizli yolsuzluk raporunu yayınladı.

Raporda ülkenin eski lideri Daniel Arap Moi’ye ilişkin, ”insanın nefesini kesen” nitelikte kapsamlı ve bol sıfırlı bir yolsuzluk ağı gözler önüne seriliyor.

The Guardian’ın aktardığı iddialara göre Kenya’yı 24 yıl yöneten eski devlet başkanı Daniel Arap Moi, akrabaları ve yardımcıları aracılığıyla hazineden 2 milyar doları aşan -ve belki de 4 milyar dolara yakın- parayı yurtdışına kaçırdı. Hortumlanan devlet kaynaklarının yüz milyonlarca doları Londra, New York ve Güney Afrika’da gayrimülke yatırıldığı saptandı.

The Guardian, paravan şirketler ve etrafındaki yardımcıları aracılığıyla, 2003’te görevi bırakan eski liderin 30 ayrı ülkeye çatallanan bir yolsuzluk ağı oluşurduğu iddiasını aktardı. Belçika’da bir banka, İsviçre merkezli bir finans uzmanı ve İtalyan uyuşturucu mafyası da bu yolsuzluk ağında adı geçenler arasında.

The Guardian, Kenya’nın şu anki Devlet Başkanı Mwai Kibaki’nin 2004 yılında önayak olduğu rapora artık sahip çıkmadığını yazdı. Gazeteye göre, iktidara geldikten sonra kendisi de yolsuzluk iddialarının içine saplanan yeni devlet başkanı, aralık ayındaki seçimler öncesinde, Kenya’da halen büyük nüfuz sahibi olan Daniel Arap Moi ile şu an bir ittifak içinde…

1156970cookie-checkYoksul Kenya’dan 4 milyar dolar çalmışlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.