Yoksul ünlüler

YOKSUL ÜNLÜLER


Pek çok ünlü orta tabakadan yani başka bir deyişle, ünlülüğü hak eden çoğu insan  halktan gelir. Sizler  bu kişilerin isimlerine rastlayıp hayrete düşebilirsiniz.


HUBUBAT KANUNU


Büyük şair Milton’un babası arzuhalciydi. Doğanın vazgeçilmez uzmanı Richard Owen bir gemide çalışıyordu. Büyük bir doğa müzesinin kurucusu oldu.


Bazı insanlar şöhreti yoksulluğa borçludurlar. Şöhret kadar da insanı tatmin eden hiç bir duygunun olmadığı çeşitli uzmanlar tarafından kabul edilir. Logrange  zengin olan ailesinin ona kazandıramadıklarını yoksulluğa düşünce kazandı. Matematik bilgini oldu. Pierre Ramus bir çobandı. Koyun güderdi. Paris’e kaçtı. Orada rahat ettiğini  zannetmeyin yoksulluk içinde yaşadı. Navarre kolejine hizmetli olarak yani o günkü adıyla uşak olarak
girdi. Bu bir başarıydı. Çok kısa bir zaman sonra ilim adamı oldu.


Yoksul bir adamın çalışmaları sonucu çıktı.


O zamanlar yabancı ülkelerden İngiltere’ye ithal edilen hububattan çok ağır gümrük vergisi alınırdı. Bu olay ticareti çok zorlaştırıyordu. İngiltere’de çok konuşulan tartışılan çeşitli fikirlerle günlük bir konu haline gelmişti.  Her yerde ve her ortamda


Konuya kendini kaptıran Mecliste konuşan, kanunu değiştirmek için uğraşan; Cobden’di.


Richard Cobden Sussex?in Midhurst köyünden fakir bir çiftçinin oğluydu. Ailesine para göndersin diye Londra?da bir mağazada ayak işleri yapıyordu. Kendini geliştiren diğer insanlardan şanssızdı. Onun çalıştığı mağazanın sahibi geri kafalının biriydi. Okumaya öğrenmeye tamamen karşıydı. Kitap okumayı sevmezdi. Eğitimle hiç ilgisi yoktu, ona göre gereksizdi.


Richard Cobden cahilliği tercih eden patronundan  hiç etkilenmedi. O kitaplara daldı gitti… Gizli gizli kitaplarda ne var ne yoksa kafasına yerleştirdi.


Ayni mağazanın seyyar satıcısı oldu. Seyahatlere çıktı. İnsan ilişkileri gittikçe güçlendi. Dostluklar kurdu. Manchester’da bir kumaş fabrikası açacak kadar ilerlemesi  bu dostlukların ve kitapların ona verdikleriydi. Her şey  öğrendikleriyle oldu. Onun için halk  çok önemliydi. Eğitimin yanında hep değeri vardı. . Corn Laws davasına gönül verdi, kanunun çıkarılması için canla başla çalıştı. .


 

680780cookie-checkYoksul ünlüler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.