Yoksulluk sınırı 2 bin 395, açlık 735 TL

TÜRK-İŞ’in 21 yıldan bu yana düzenli olarak her ay yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” çalışmasının Ocak 2009 sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 735,56 TL oldu. Gıda yanı sıra yapılması zorunlu konut (kira, yakacak, elektrik, su vb), ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme ve benzeri harcamalar da dikkate alındığında, bir anlamda “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” için gerekli tutar 2 bin 395,95 TL olarak hesaplandı. Açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0.56 gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.99 artış gösterdi. Yıllık ortalama artış ise yüzde 11.67 oranında gerçekleşti.

Süt, yoğurt, peynir grubunda; yoğurt ve peynir fiyatı genelde değişmezken, bazı süt ürünlerinde ise fiyat indirimi görüldü. Süt fiyatındaki gerileme gıda harcaması tutarını olumlu yönde etkiledi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et ve balık fiyatı aynı kaldı, tavuk (kilogramda 5 kuruş) ve yumurta fiyatı (yüzde 20) geriledi. Sakatat ürünlerinden ciğer yüzde 5.26 oranında arttı.

Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, barbunya) fiyatı ise; kuru fasulye ve barbunya aynı kaldı, diğerlerinde ise kilogramda 5?10 kuruş artış görüldü.

Bu ay çalışanların mutfağını sebze fiyatlarındaki artış olumsuz etkiledi. Ortalama kilogram sebze fiyatı 1,93 liradan 2,18 liraya çıktı. Ortalama meyve fiyatında ise ucuzlama görüldü.

Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; makarna fiyatında gerileme tespit edilirken irmik fiyatında artış görüldü, diğer ürünlerin fiyatları ise bu ay değişmedi.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı ortalama olarak geriledi, aynı şekilde margarin fiyatında da gerileme oldu. Zeytinyağı ve ayçiçek yağı da fiyatı gerileyen ürünler arasında yer aldı. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı aynı kaldı, baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) fiyatları da değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden fındık ve ayçekirdeği fiyatı arttı. Şeker ve tuz, reçel, pekmez fiyatı aynı kalırken, bal fiyatında gerileme görüldü. Çay ve ıhlamur fiyatı bu ay yine değişmedi, ancak salça fiyatı yüzde 6.43 ucuzladı. Sebze-meyve fiyatları bu ay marketlerde pazarlardan daha ucuz oldu.

1186320cookie-checkYoksulluk sınırı 2 bin 395, açlık 735 TL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.