Yol TV kimi temsil ediyor?

Yol TV konusunda yazmaya devam edeceğim bugünde. Çünkü giriş bölümü biraz uzun oldu. Sanırım üç yazı olarak elinize ulaştı. Bu uzun giriş sonunda yazının bir de gelişme bölümüne başlayayım. Girişi bu kadar uzun olunca gelişme ve sonuç bölümü ne kadar olacağını siz düşünün!

Yol TV bir iddia üzerine geldi ve o iddiasını sürdürmek için AABF binasının altında yayına başladı. Yayına başladığında o çatı altından yapmasına rağmen, onun çatısı altında olmak istemedi. Yayının ilk başladığı günlerde bol klip ve tanıtım yazıları ekrandan hiç eksik olmadı. Hiç anımsayanız var mı, bu ünlü ilkeleri? İlkelerde neler deniyordu? Çağdaşlık, emeğe saygı, hukukun üstünlüğü… İlkeleri uzattıkça uzatabiliriz. Çünkü o kadar geniş yazılmıştı ki, bu ilkelere bakıp da iddialı olmadığını söylemek görmezlikten gelmek olur. Biz görmezden gelmeyelim ve o ilkelerin hayata geçişini izleyelim! Çünkü o kadar iddialı olsun ve sonra içi boş bir kanal olsun, olacak iş mi?

Hadi ilkler bizim anayasamızda ve yasalarımızda yasalar gibi olsun! Çünkü bir kez delinmekle bir şey olmaz, kağıt ayrı yazar, uygulama başka… Geldiğimiz ülkenin yansımasını burada da yaşayalım, bir şeylikten bir şey olmaz!

Başlangıçta kimler vardı, şimdi kimler var? Kimler bu kısa dönemde genel yayın yönetmenliğinden geçti gitti, kaç çalışan bu dönemde Yol TV içinde bulundu, kaçı parasını aldı, kaçı alamadı? Kaçı hangi sorunları yaşadı?

AABF adı üzerinde Almanya alevi örgütlerini temsil eder. AABF Avrupa alevi derneklerinde bir standart getirdi, Alevi Kültür Merkezleri. Alevilik Avrupa topraklarında bu dernekler etrafında AABF’ye bağlı olarak örgütlendiler. Başka örgütlenmelerde var elbette, onlarda başka adlar altında Türkiye’deki örgütlenmenin yansıması konumdadır. AABF ise örgütlülüğü Avrupa örgütlenmesine dayanır. Diğerlerinden ayrılan en önemli farkı buradadır. Yayın organı ise Alevilerin Sesi dergisidir. Ayakları Avrupa’da gönülleri Türkiye’de olan Alevilerin çatı örgütlenmesidir.

Çatı örgütlenmesi elbette gönlü olan topraklara ulaşacak yolu arar ve teknolojinin ucuzlaması sonucu ve daha önce Kanaltürk’de ilk Muharrem Sohbetleri adı altında sohbet ile ilk deneylerini yaşamışlardır. Daha önce Mozaik Radyo deneyleri vardır ama orada neler olmuştur, kapanması nedendir gibi sorulara, o deneyi yaşayanlar elbette bu konuda yazı yazacaklardır. Bizim konumuz YOL TV ve onu çatısı altında barındıran AABF’dir. SU TV ile ilk defa yayının olabileceğini görenler, ‘Sessizlerin Umudu’ olmayı duyurmuşlardı. Sessizlerin umudu kısa süre sonra kimin sesi olacağı tartışmaları içinde ayrılığa düşmüştür. Yol TV bu ayrılığın ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Su TV ayrılığı elbette o süreci yaşayanlar anlatacaktır. Çünkü iktidar kavgası o günden ileriye doğru yansımasını göreceğimizi düşünüyorum.

Yol TV sonuç olarak çatısı altında kurulan kurumu temsil etmeye başlamıştır. Bu temsil sorunu bugüne farklı bir şekilde yansımaktadır. Çünkü Yol TV Alevileri temsil ettiğini söylemektedir. Bu gerçek midir? Alevilere sormak gerek, kaç alevi bu kanalın kendisini temsil ettiğini söylemektedir? Bu konuda araştırma yapılmadığından dolayı her şeyi söyleyebilirsiniz! SU TV, CEM TV, DEM TV ve Kanal 12 hepsi Alevileri temsil ediyor mu? Her biri temsil ediyorsa, hangi Aleviliği temsil ediyorlar? İslam içinde olanı mı, olmayanı mı? Ayrı din olduğunu söyleyeni mi, mezhep olduğunu söyleyeni mi?

Bütün kanalların alevi olduğunu yayınladıkları türkülerden mi biliyoruz, yoksa aleviler için önemli olan Muharrem Sohbetleri yapmalarından mı? Bunları kriter olarak alırsak o zaman Kanal Biz nerede durmaktadır? Aleviler için açık oturum ya da tartışma programları baz alırsak, bu sefer kanal sayısı artıyor. Bir kanal Alevileri temsil etmesi neye göre belirlenir?

Muharrem Sohbetleri deyince, içeriklerine hiç baktınız mı? Hani gericiliğe karşı çağdaş dünyanın sesi olacağını söyleyenler, sohbetlerde neler yapıyorlar? Neler konuşuluyor? Onun analizini alevi üzerine yazı yazanlar yapsınlar, çünkü sohbetlerde karşı olduklarını söylediklerinin propagandasını yapıyorlar gibi geldi bana, yoksa öyle değil mi?

Alevileri temsil ettiğini söyleyenler çalışanlarının maaşını vermemesi, acaba Alevilik içinde doğal bir durum mu? Hem insani çalışma hakkı için mücadele ettiğini söyleyen kurumlarda çalışanların mesai saatleri (çalışanlar açısından) neye göre belirlenmektedir? Günde 8 saat mi, yoksa hafta sonları da dahil, haftanın her günü 12 saat mi? İzin konusu ne durumda, alevinin izin hakkı yok mu yoksa? Alevi yorulmaz, yıpranmaz! Alevi işadamı ise, ona karşı direnilmez mi? Direndiği zaman, kuruma zarar veriyorsun diye bastırmak doğal mıdır?

Çağdaş olduklarını duyuranlar, elbette çalışanların parasını vermemek için yalan söylemelerini nasıl açıklanır? Yalan ile uzun süre oyalayanlar şimdi çağdaş ve demokrat mı olmuş oluyorlar?

2 Temmuz yürüyüşüne katılmak için Sivas’a gideceklerin kaçı aleviler içindeki gelişmelere vicdanları ile yanıt verecekler? Toplumun vicdanın hesaplaşması olarak sundukları 2 Temmuz yürüyüşünü, kendi vicdanlarına soruyorlar mı? Alevilik üzerinden nasıl bir hesap içindeler? Geçmişte denenen bir milletvekilliği hesapları mı var? AABF başkanlığı yapanlar bir süre sonra CHP içinde milletvekili olarak ya da yönetimde görmemiz bize neyi anlatmaktadır? Aleviliği kimin bahçesi olarak görüyorlar ve örgütlediklerini kimin arkasından gitmesine çanak tutuyorlar? Bugün Alevilik üzerinden söz söyleyenlerin alevi ilkleri içinde ne kadar alevi olduklarını kim tespit edebilir? (bu soruyu sorarken, geçmişte birilerini düşkün ilan edenlerin ölçülerini baz alırsak soruya yanıt bulunur mu?) Birileri Aleviliği ölçüyorlardı, hani ermeni dönmesi alevi diye suçlayanlarda olmuştu geçmişte, hem soldan gözüküp hem de ırkçı olan alevi şaşırtıcı gelir mi size?

Yazılarımızı artık sorular sorarak bırakacağız, sorulara sizler yanıt verin…


—————————
http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

1584830cookie-checkYol TV kimi temsil ediyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.