“Yolcu uçaklarında virüsün bulaşma riski çok az”

ABD Savunma Bakanlığı tarafında yapılan çalışmada, yolcu uçaklarında bulunan modern hava filtreleme sistemleri sayesinde kabinde virüs bulaşma riskinin neredeyse sıfır olduğu bir kişinin enfekte olması için Covid-19’lu biriyle aynı uçakta en az 54 saat geçirmesi gerektiği belirtildi.

ABD Ulaştırma Komutanlığı, Savunma İleri Araştırma Proje Ajansı (DARPA) ve Hava Hareketlilik Komutanlığı’nın dahil olduğu çalışma kapsamında, tamamen dolu Boeing 777-200 ve 767-300 modeline sahip yolcu uçaklarında virüsün nasıl yayıldığını modellendi.

UÇAK İÇİNDE VİRÜSÜN BULAŞMA RİSKİ YÜZDE 0,0003

Araştırmada, tüm koltuklar dolu olsa bile, yolcuların maske taktığında virüsün bulaş riskinin yüzde 0,0003 olduğu hesaplandı. Uzmanlar ayrıca maskelerin, komşu koltuklarda bile biri öksürdüğünde enfeksiyona maruz kalma olasılığı değişmediğini öne sürdü.

Bununla birlikte çalışmada, uçakta yalnızca bir kişinin enfekte olduğunu varsayıldı ve yolcu hareketinin etkilerini simülastona dahil edilmedi.

Öte yandan araştırmacılar, uçaklardaki modern hava sistemlerinin corona virüsün yolcu kabininde olanak tanımadığını söyledi. Uçaktaki hızlı hava sirkülasyonu, aşağı doğru havalandırma ve filtreleme sistemleri sayesinde, havada virüsLÜ partiküllerinin yaklaşık yüzde 99,99’unun altı dakika içinde kabin dışına filtre edildiğini tespit edildi.

Diğer yandan, araştırmacılar yolcunun corona virüse yakalanması için Covid-19 ile enfekte olan biriyle aynı uçakta 54 saat uçması gerekeceğini tahmin etti.

Amerikan havayolu United Airlines’ın yöneticilerinden Toby Enqvist, “Bu sonuçlar, uçuşunuz tamamen dolu olsa bile, uçakta Corona virüse maruz kalma şansınızın neredeyse yok olduğu anlamına geliyor” dedi. (NTV)

2460900cookie-check“Yolcu uçaklarında virüsün bulaşma riski çok az”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.