Yoldaşları Mürvet Demir’i andı…

Mürvet Demir, 26 Ocak Pazar günü Hackney Cypriot Association’da toplanan yoldaşları tarafından anıldı.

12 Eylül döneminde sendikacılık faaliyetleri nedeniyle tutuklanıp Metris Cezaevi’nde yattıktan sonra Londra’da 1984-1990 yılları arasında sığınmacı olan demir, Londra Halkevinin kuruluş çalışmalarında yer almış ve Türkiye’den gelen göçmenlere yardım etmişti.

Hackney Cypriot Association’da yapılan anmaya kalabalık bir katılım oldu. Londra’da 1970’lerde gelen ve ilk toplumsal faaliyetlerde bulunan Cavlı Çulfaz, Akgül ve Cahit Baylav, Mustafa Girgin, Mehmet Ali Dikerdem ile 1980 faşist darbesi sonrası gelen ve Halkevi kurucularından Nafiz Bostancı, Mustafa Yaşacan ile Mehmet ve Nurten Taş’ın da aralarında bulunduğu eski yoldaşlar anmada bir araya geldi.

Salonda devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu sonrasında Nâzım Hikmet’in Mustafa Suphii ve yoldaşlarının öldürülmesi üzerine yazdığı “Onbeşler için” için şiirindeki, “Yangınlara fazla bakan gözler yaşarmaz/ Alnı kızıl yıldızlı baş secdeye varmaz/ Dövüşenler ölenlerin tutmaz yasını” kıtası topluca okundu.

Katılımcılar dostları Mürvet Demir’e ilişkin anılarını da paylaştı.

Ayrıca Berrin Uyar’ın Mürvet Demir ile Metris Cezaevi’nde karşılaşması, Demir’in cezaevinde kendisini nasıl koruyup koruduğunu anlattığı duygu dolu mesajı okundu.

Etkinlikte Mürvet Demir’in “Anılarımdan Bir Tutam” kitabında yer verdiği Londra anıları okundu. Anı kitabında Londra Halkevi’nin ilk kurulduğu günlere ışık tutan Demir, Türkiye’deki demokrasi mücadelesine karşı toplumsal çalışmaları da kitabında anlatmıştı.

Mürvet Demir’in anma gününde yoldaşları gözyaşlarını tutamadı…
Cahit Baylav dostu ve yoldaşı Mürvet Demir’in çok sevdiği “Kırmızı Gülün Alı Var” şarkısını kemanıyla çaldı…
Londra Halkevi’nin kurucuları anmada bir araya geldi…
Akgül ve Cahit Baylav dostları Mürvet Demir’in anmasında…
Mürvet Demir’in Londra’daki anma günü yarım asırlığa uzanan dostları da biraraya getirdi…

 

2266970cookie-checkYoldaşları Mürvet Demir’i andı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.