”Yozgat Türkiye’den daha büyüktür”

Polise yolu düşen bir Yazgatlıya sorulan soru ve o Yozgatlının verdiği cevap yıllar yılı Viyana’da bir fıkra gibi anlatılır. Polisin sormuş olduğu soru “Yozgat mı, yoksa Türkiye mi büyüktür?” Anlatılanlara göre Yozgatlının uzun süre düşündükten sonra Avusturya polisine vermiş olduğu cevap “Yozgat büyüktür”olmuş.
Avusturyalı polis vizeye başvuran Türk kökenli işçilerin coğunluğunun Yozgat kökenli olduğunu fark edince bu soruyu sorduğu düşünülen ilk olasılıktır. Zira 70’li yıllarda Türkiye’den Avusturya’ya göç eden işçilerin çoğunluğunu Yozgatlılar oluşturmuştur. Yozgat’ın çeşitli köylerinden çiftini çubuğunu bırakan erkekeler Avusturya’ya daha iyi bir yaşam için gelmişlerdir.

Avusturya’ya yabancı iş göçünün 40 yılında ilk defa ciddi bir gazetede göçmenlerin gelmiş oldukları yöre ile ilgili haberler ve köşe yazıları yazılmaya başlandı. Basının bu ilgisi tam da Viyana şehir meclisinin seçiminin bir hafta sonrasına rast gelmesi ilginçtir. Sadece seçim değil, Avusturya’nın yeni bir yabancılar yasası yapma zorunluluğunun tartışıldığı ve Avusturya’da doğmuş çocukların yurtdışı edäläp daha sonra yaptıkları hatayi tamir etmek istercesine onları apar topra yeniden Avusturya”ya getrildigi dönemde bu yazıların yazilması ilginç kılmakta.

Viyana’da yapılan seçimde yabancı düşmanlığı ile tanınan ırkçı parti, Türk ve Müslüman karşıtlığı ile oy oranını saldırgan bir seçim çalışması sonucunda yüzde 27’lere kadar çıkarmıştı. Diğer taraftan federal hükümet 2050’li yıllara kadar 100 bin kalifiye elemana gereksinimimiz var tespitinde bulunurken, Avusturya’da doğan Avusturya vatandaşı olmayan çocuklar bile yurt dışı edilmesi hakkında düsünülmektedir.

Avusturya’nın ciddi gazetelerinden Der Standard önce Viyana’dan Yozgat’a geri dünmüş olan Yozgatlıların köy ve kasabalarında ekonomik durumlarını anlatan bir haber yayımladı. Haberde Yozgat’tan Viyana’ya artık işçi göçü olmadığını ve olmayacağını, “çalışmak isteyene buralarda da yeterince iş vardır” denilmekte. Ayrıca, Yozgat’a geri dönenlerin kendi işlerini kurduklarını ve o işlerinde disiplinli bir şekilde çalıştıkları anlatılmaktaydı. İlk göç hareketinin tersine şimdilerde Yozgat’tan Viyana’ya göç edenler evlilik dolayı genç kadınlarmış. Bu haberden önce belediye baskanliginin çalışmaları ve şehrin ekonomisinin patladığına dair haber gazetede yayımlanmıştı.

Gazetenin Türkiye muhabiri tarafından kaleme alınmış bu haberlerden sonra gazete Yozgat’ı bir başyazısına konuk etti. “Yozgat” adlı başyazıda ilin nüfusu, ekonomisi ve eğitim durumu hakkında bilgi aktarırlıyor ve Yozgat ilinin genel eğitim düzeyinin de yükseldiğine vurgu yapılıyordu. Federal hükümetin iç işleri bakanı Bayan Maria Fekter bu yılın ortalarında Türkiye kökenli göçmenleri üstü kapalı bir şekilde “eğitimsiz ve dağlı” diye değerlendirmiş “dağlı ile okumuşu bir tutamayız” demişti. Bakanın aksine, gazete Yozgat ilinde erkeklerde yüzde 40, kadınlarda ise yüzde 70 olan okuma yazma olmama oranın günümüzde Türkiye okuma yazma ortalamasına eşitlendiği belirtiliyordu.

Başyazının yazarı kısaltılmış haliyle “Rau” imzalı. Başyazının adı tek kelimeyle, “Yozgat”. Rau adlı gazeteci ve yazar, Avusturya’nın etkili gazetecilerinden Hans Raucher’den başkası değildir. Hans Raucher Yozgat’ın ekonomisi, eğitim düzeyi ile ilgili bilgileri verdikten sonra Avusturya’nın gündeminde sürekli canlı tutulan “Göçmen sorununa” gelmektedir. Günümüzde genç erkeklerin artık gelmediği, ancak onlar eşlerini Yozgat’tan getirdikleri belirtildikten sonra, yörenin insanlarının tutuculuğuna dikkat çekmekte.

“70’li yıllarda buraya gelen ve burada yaşayan Yozgatlıların dar ve geleneksel bir yaşam içinde bulunmaları Avusturya’da göçmen sorunlarının temelinde bulunmaktadır” değerlendirmesini yapmakta. Bu değerlendirmeyi biraz daha genelleştirerek, “Türkiye’den gelen işçilerin genellikle Türkiye’nin yoksul ve kırsal kesimlerinden büyük bir şehire gelmiş olmaları ve kendi dar tutucu yaşamlarını devam ettirmelerindeki istek, çok çeşitli ciddi çatışmaları da beraberinde getirmektedir “ denilmekte başyazıda.

Der Standard gazetenin başyazısına Yozgat’ın şahsında gündeme taşıdığı Türk ve göçmen sorunu ülkenin diğer bir önemli gazetesi olan Kurier Gazetesi’nde de Peter Rabl’ın köşesine konuk oldu. Avusturya’nın diğer önemli ve etken yazarlarından olan Rabl yazısında sorunun kaynağının eğitim olduğunu, Türkler arasında hâkim olan ataerkil toplumuna ait kuralların ancak eğitim ile aşılacağını dile getirmesi de dikkat çekti.

Anlaşılan hem der Standard hem de Kurier gazeteleri Avusturya makamlarının yapmış oldukları hatayı ki, bu hata kayıtsız şartsız uyum olmalıdır anlayışıdır, tespit etmiş oldu. Ancak bunu bir grubu veya bir yöreyi esas alarak topluma anlatmaya kalkmaları bugüne kadar gelişi güzel önyargılarla yapılan habercilik ve köşe yazarlığı yerine toplumsal yapının araştırırlıp, değerlendirilerek yazılmasına pek yakışmamıştı.

1598240cookie-check”Yozgat Türkiye’den daha büyüktür”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.