Yırcalılar yeni zeytin fidanları dikiyor

Ağaçların kesilmesinin ardından Danıştay, termik santrale itiraza dair “yürütmenin durdurulması kararı” vermişti.

Yırcalılar, Danıştay kararın duyulmasının ardından, ağaçların kesilmesine rağmen hasat festivaline devam kararı aldı.

Köylüler, yerinden çıkarılan 80 yıllık ağaçları ve yeni fidanları araziye yeniden dikeceklerini açıkladı.

Muhtar: Yeni fidanlar dikeceğiz

Yırcalılar, bugün ve yarın yapmayı planladıkları zeytin hasat festivalini iptal ederek, “yas günü” yapacaklardı. Ancak Danıştay’ın kararının öğrenilmesinin ardından köylüler hasat festivaline devam etmeye karar verdi ve direniş bölgesinde lokma dökeceklerini, ardından da zeytin ağaçlarını yeniden dikeceklerini açıkladı.

Kesilen ve yeniden dikilemeyecek olan ağaçlardaki zeytinlerin ise “imece usulüyle” toplanarak bir kısmının sofralık zeytin, diğer kısmının ise yağ olarak değerlendirileceği belirtildi.

Doğan Haber Ajansı’na konuşan Yırca Muhtarı Mustafa Akın, Dün gün boyu büyük üzüntü yaşamıştık. Ama Danıştay’dan gelen karar, bizleri umutlandırdı. Umudumuzu kaybetmemek lazım. Bunu da herkese, şirket yetkililerine, bu kararı alanlara göstermek için direnişe devam edeceğiz. 80 yıllık ağaçlarımız kesilse de, bizler onların yerine yeni fidanlar dikeceğiz. Belki bizler onların büyüdüğünü göremeyebiliriz ama çocuklarımızın da aynı bizler gibi bu arazide, zeytin hasadı şenlikleri yapacaklarına inanıyorum” dedi.

“Yürütmenin durdurulması kararı”nın ardından Yırcalılar artık zeytinlik araziye yeniden girebileceği, bu arazide istedikleri gibi tasarrufta bulunabileceği, şirketin ise köylülere ve araziye müdahale hakkı ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Termik Santral yapımı ihalesini alan Kolin Şirketler grubu da bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yapılan işlemler, acele kamulaştırma kararı ve bu karara istinaden hukuka uygun şekilde alınan mahkeme kararları ve buna uygun yapılan işlemlerdir” denildi.

Şirket, Danıştay’ın Bakanlar Kurulu’nun verdiği ‘acele kamulaştırma’ kararının yürütmesini durdurma kararından ise, yayınlanan haberler vasıtası ile haberdar olduğunu kaydetti ve “Şirketimizce bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hukuka uygun şekilde hareket edilecektir” ifadelerini kullandı.

1435810cookie-checkYırcalılar yeni zeytin fidanları dikiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.