YSK suç işliyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Avukat Erol Çiçek, Anayasal görevlerini ihlal ettiklerini öne sürdüğü YSK üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) referandumda mühürsüz oyları geçerli kabul etmesiyle başlayan tartışmalar sürerken, Bursa’da yaşayan Avukat Erol Çiçek, YSK’nın suç işlediğini öne sürerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. YSK’nın Cumhurbaşkanı’nın referanduma müdahalesini önlemeyerek ve mühürsüz oyları geçerli kabul ederek suç işlediğini öne süren Çiçek, “YSK, ülkemizdeki seçim sistemini dinamitlemiştir. Asıl tehlikenin bundan sonra yapılacak seçimlere halkın güveninin kalmamış olmasıdır. Acaba, ulaşılmak istenen amaçlardan biri de bu muydu?” diye konuştu.
YSK’DAN CUMHURBAŞKANI’NIN MÜDAHALESİNİ ÖNLEMESİNİ İSTEDİ
Bursa’nın Orhangazi ilçesinde yaşayan Avukat Erol Çiçek, 25 Ocak 2017 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bir dilekçe ile başvurarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halk oylaması sürecinde yapacağı her türlü müdahalenin önlenmesinin tarafsız olması gereken YSK’nın görevi olduğunu anımsattı.
SEÇİMLERİN ADİL YAPILMASINI SAĞLAMAK YSK’NIN ANAYASAL GÖREVİ
Ancak halk oylaması sürecinin başlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlara inerek mitingler düzenlemeye başlaması üzerine 23 Mart 2017 tarihinde bir kez daha dilekçe ile YSK’ya başvuran Avukat Erol Çiçek, Anayasa değişiklikleri ile ilgili halk oylaması sürecinin dürüst, adil, serbest ve eşit olarak yürütülmesinin önündeki engelleri kaldırmak ve gerekli tedbirleri alma görevi Anayasa tarafından YSK’ya verildiğini anımsattı. Çiçek, dilekçesinde ayrıca YSK’nın bu görevini layıkıyla yerine getirmediği takdirde, hem tarih önünde hem de Anayasanın kendisine verdiği görevler bağlamında sorumlu olacağını da kaydetti.
 
YSK, ‘CUMHURBAŞKANI ÜZERİNDE BİR YETKİMİZ YOK’ DEDİ
Şikâyet konusunun AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu’nun 17 Mart – 7 Nisan 2017 Ara Raporuna da yansıdığına dikkati çeken Çiçek, raporda, Başbakan ve anayasal olarak partilerden bağımsız olması ve görevini tarafsız şekilde yerine getirmesi gereken Cumhurbaşkanı da dâhil olmak üzere bazı ileri gelen ulusal düzeyde kamu görevlileri ve çok sayıda daha alt kademedeki kamu görevlileri tarafından desteklenmiştir” ifadelerinin yer aldığını belirterek, yine aynı raporda YSK’ya Cumhurbaşkanı’nın kampanya faaliyetleri ile ilgili bir şikâyet yapıldığı ve YSK’nın Cumhurbaşkanı üzerinde bir yetkisi olmadığı hükmünü verdiğini kaydetti.
YSK HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Tartışmalı halk oylamasının ardından önceki gün YSK hakkında suç duyurusunda bulunan Avukat Erol Çiçek, Orhangazi Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç dilekçede, YSK’nın geçmişteki dilekçelerine yanıt vermediğini belirterek, bunun Anayasa ve ilgili kanuna aykırı olduğunu savundu.
‘MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDIĞI YIL YÜRÜRLÜĞE GİREMEZ’
YSK’dan talep edilen tarafsız Cumhurbaşkanı’nın seçime müdahalesinin önlenmesi, eşit ve serbest seçim ilkesi ihlalini önlemek görevini yerine getirmeyerek suç işlediğini öne süren Çiçek, seçim mevzuatında yapılan herhangi bir değişikliğin, kabul tarihini takip eden bir yıl içinde yürürlüğe giremeyeceğini kaydetti. Bunun Anayasanın ilgili hükmünün ihlal edilmesi anlamına geldiğini dile getiren Çiçek, YSK’nın sandık kurulu tarafından mühürlenmeyen oy pusulalarının geçerli kabul edileceği yönündeki açıklamasının da ayrı bir suç olduğunu savundu.
‘YSK SEÇİM SİSTEMİNİ DİNAMİTLEMİŞTİR’
YSK kararıyla, mühürsüz zarf ve oy pusulalarının sayılmadan ve sonuca etkili olup olmadığı tespiti yapılmadan geçerli kabul edilmesinin, bu konuda gerçeğin ortaya çıkarılmasını da engellediğine dikkati çeken Avukat Erol Çiçek, böylelikle gerçeği öğrenme olanağının da kalmadığını belirterek, “YSK ülkemizdeki seçim sistemini dinamitlemiştir; asıl tehlikenin bundan sonra yapılacak seçimlere halkın güveninin kalmamış olmasıdır. Acaba, ulaşılmak istenen amaçlardan biri de bu muydu?” diye konuştu.
YSK ÜYELERİNİN YARGILANMASINI İSTEDİ
YSK’nın Anayasal görevlerini ihlal ederek, görevi kötüye kullanma suçu işlediğini savunan Çiçek, suç duyurusunda YSK üyeleri hakkında kamu davası açılarak yargılanmalarını talep etti.
2082410cookie-checkYSK suç işliyor!
Önceki haberAKP’li Kaş Belediye Başkanı hakkında suç duyurusu!
Sonraki haberYönetemiyorlar, yönetemeyecekler…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.