Yüksekdağ 242 gün sonra hâkim karşısında

1048 avukatın savunma için yetki belgesi aldığı tutuklu Yüksekdağ’ın ilk duruşması avukat sayısına getirilen sınırlamayla başladı. Sınırlama itiraz üzerine kaldırıldı.

242 gündür tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, dün ilk kez hakim karşısına çıktı. 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’ın yargılanmasına Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

Duruşma nedeniyle adliye çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. TOMA’lar adliye çevresinde hazır edildi. Adliyeye girişler için arama noktaları oluşturuldu. Duruşmayı arasında HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın arasında bulunduğu çok sayıda HDP’li vekil, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile Avrupalı milletvekilleri ve uluslararası örgüt temsilcileri izledi.

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Yüksekdağ bugün kendisine yöneltilen hukuksuzca ve düzmece dosyalarla, sadece yargı sorumsuzluğu çerçevesinde ele alınması, yasama sorumsuzluğu çerçevesinde ele alınması gereken konuşmalarından dolayı tutuklu bulunmaktadır” dedi.

HDP olarak Türkiye’ye demokrasiyi ve barışı armağan etmek istediklerini dile getiren Kemalbay, “Yüksekdağ bütün konuşmalarında bunu dile getirmiştir. Bizler kadın başkanımızın yanındayız. Biliyoruz ki bir ülkede kadınlar özgürleşmezse o ülkede özgürlükten söz edilemez. Biz kadın eşbaşkanımızı sahipleniyoruz. Onun iradesi irademizdir diyoruz” diye konuştu.

3 avukat alındı

Saat 14’te başlaması gereken duruşma salonuna ancak 16.00’da avukatlar ve izleyiciler alındı. Figen Yüksekdağ duruşma salonuna alındığında kapıda bekleyen izleyiciler, “Direne direne kazanacağız”, “Figen Yüksekdağ onurumuzdur”, “Kadın, yaşam, özgürlük” şeklinde slogan attı.

Yüksekdağ’ı savunmak üzere yaklaşık 200 avukat salona girdi. Ancak mahkeme, 3 avukat sınırlaması getirdi. Söz alan avukatlar, 3 avukat sınırlamasına itiraz etti. Avukat Mehmet Emin Aktar, müvekkilinin politik faaliyetlerinin örgütsel faaliyet olarak görüldüğünü söyledi.

Avukat Hasip Kaplan, “Son 40 yıldır avukatlık yapıyorum. Darbe dönemlerinde avukatlık yaptım. O dönemlerde dahi avukat sınırlaması getirilmedi. Burada siyasi bir dava görülüyor. Meclis’in en büyük 3. partisinin eşbaşkanının konuşmaları örgütsel faaliyet olarak gösteriliyor. Yüksekdağ’ın milletvekilliği hukuka aykırı olarak düşürüldü. Ben 1994’te DEP milletvekillerinin avukatlığını yaptım. Avukatın sınırlandığı bir mahkemede adalet olmaz. Benim müvekkilim 15 Temmuz darbe girişimine karşı imza atmıştır. Şimdi OHAL ile hakkı sınırlandırılıyor” diye konuştu.

Avukat Pınar Akdemir, 1078 avukata Yüksekdağ’ın savunması için yetki belgesi verildiğini açıkladı. Avukatlar konuşurken içeri giren avukat Sertaç Kamil Ekinci, kapıda bekleyen uluslararası kurum temsilcilerinin polis tarafından zorla adliye dışına çıkarılmak istendiğini bildirdi. Mahkeme Başkanı’nın uyarısı üzerine temsilcilerin beklenmesi istendi.

Mahkeme, sadece 5 temsilcinin içeri alınmasına karar verdi. Ancak verilen kısa aranın ardından mahkeme karar değiştirerek uluslararası heyet temsilcilerini dışarı çıkarttı. Duruşma savcısı, Yüksekdağ hakkında terör örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla dava açıldığını belirterek, “örgüt suçları kapsamında yürütülen soruşturmalarda dosyada en fazla 3 avukatın bulundurulabileceğini” kaydetti ve 3 avukat sınırlaması istedi.

Mahkeme, Yüksekdağ hakkında terör örgütü üyeliği dışında 2911 sayılı kanuna muhalefet gibi terör dışı suçlardan da dava açıldığını, üç avukat sınırlaması getirilmesi halinde savunma hakkının sınırlanacağına hükmederek, 3 avukat yasağının uygulanmayacağına karar verdi

2103890cookie-checkYüksekdağ 242 gün sonra hâkim karşısında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.