Yumuşak Türkiye mesajı

Barzani, Erbil’de Meclis Başkanı Adnan Müfti ile parlamento binasında düzenlediği basın toplantısında, hiçbir zaman Türkiye’nin içişlerine karışmadıklarını, gelecekte de karışmayacaklarını bildirdi.


Şu anda yaşanan olumsuz havanın, her iki tarafın birbirini yakından tanıması ve sorunların giderilmesi için bir başlangıç olmasını ümit ettiğini belirten Barzani, “Türkiye ile Bağdat üzerinden veya Bağdat’sız her türlü görüşmeye hazırız” dedi.


Barzani, ABD’den iki taraf arasında yaşanan gerginliğin yatıştırılmasına yönelik daha kapsamlı adımlar atmasını beklediklerini kaydetti. Gazetecilerin Kerkük ile ilgili soruları üzerine Barzani, “Türkiye’nin Kerkük konusunda endişeleri var ise bunları gidermek için görüşmeye hazırız” dedi.


“400 KÖYÜMÜZÜ İNŞA EDEMİYORUZ”


Neçirvan Barzani, bir gazetecinin “PKK ile ilgili ne yapılacak” sorusunu ise “PKK bizim için de büyük bir problem. Onlar yüzünden terk edilmiş 400’e yakın köyümüzü yeniden inşa edemiyoruz. Geçmişte Türkiye ile birlikte PKK’ya karşı askeri operasyon düzenledik. Ancak bu sorunun askeri yollarla çözülmesini mümkün görmüyoruz. Bunun bir neticesinin olmadığını gördük. O yüzden biz başka alternatifler diyoruz. PKK konusu ayrıca Türkiye’nin bir iç meselesidir” diye yanıtladı.


“HABUR KAPATILIRSA İKİ TARAF ZARAR GÖRÜR”


Türkiye’nin Habur Sınır Kapısı’nı kapatması halinde iki tarafın da olumsuz etkileneceğini belirten Barzani, “Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü üyesi bir ülke. Irak ile sınırlarını kapatması sorun oluşturur. Bundan iki taraf da zarar görür” dedi.


TÜRK ASKERİ BÖLGEYE GİRMEDİ


Bir gazetecinin, “Türk askeri Irak’ın kuzeyine girerse ne olur” sorusu üzerine Barzani, şunları söyledi:


“Türk askerleri şu anda kesinlikle bölgeye girmiş değiller ve bunu da beklemiyoruz. Türk askerinin olası operasyonu bir varsayımdır. Varsayımlar hakkında konuşmak doğru değildir. Ben Türkiye ile ilişkilerimizin geleceği konusunda iyimserim.”


“DİYALOĞA HER ZAMAN AÇIĞIZ”


Barzani, bir gazetecinin “Diyaloğa hazır mısınız?” sorusu üzerine, “Biz her zaman diyaloğa hazırız. Bunun için de çalışıyorum. Çünkü başka türlü birbirimizi anlamamıza imkan yok. Diyalog yolu ile bütün sorunların ortadan kalkacağına inanıyorum” dedi. Bu arada basın toplantısı sonrasında, Neçirvan Barzani’nin basın danışmanlarının, gazetecilere, “Yapılan bu açıklamaların olumlu yansıması bizim için çok önemli” demesi dikkat çekti.

1041250cookie-checkYumuşak Türkiye mesajı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.