Yunan Cumhurbaşkanı’ndan zeytin dalı

Simi adasını ziyaret eden Papulyas, Ada’nın fahri hemşehrisi ilan edildiği törende yaptığı konuşmada Türk-Yunan ilişkilerine değindi.

Yunanlılar arasında en çok doğu Ege adalarında yaşayanların, her iki tarafın ortak çıkarı için barışçı bir gelecek arzu ettiklerini belirten Papulyas, ”Halklarımızın yararına huzurun sağlanması için güçlü siyasi arzu gerekiyor. Türkiye’nin önünde bugün Avrupalılaşmak için tarihi bir fırsat var. Bu fırsatı değerlendirmek için başka şeylerin yanı sıra Ege’nin yasal statüsünü sorgulamayı da bırakması gerekiyor. Avrupa mantığında komşu bir ülkenin egemenlik haklarını sorgulamak, savaş tehdidi ve yayılmacılığın yeri yoktur. Yunan halkı Türkiye ile barışçı bir gelecek istiyor, ama güven vermeyen tavrı karşısında endişe duyuyor” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki bazı anlaşmazlıklara BM şartı çerçevesinde çözüm sağlanması halinde bile hiç kimsenin yeni anlaşmazlıkların çıkmayacağına dair garanti veremeyeceğini savunan Papulyas, bu durumun, bu sorunları yaratan stratejik arzunun değişmemesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Atina’nın, Ankara’nın Avrupa sürecini desteklediğini de belirten Papulyas, ”iki halkın barışçı ortak geleceği için Türkiye’nin demokratikleşmesi beklentisi içinde olduklarını” söyledi. Papulyas, Yunanistan’ın gerginlik istemediğini, Türk liderlerin kanaatlerini değiştirmesini bekleyerek sabır ve samimiyetle dostluk ve işbirliği elini uzattığını ifade etti.

 

1130650cookie-checkYunan Cumhurbaşkanı’ndan zeytin dalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.