Yunanistan: ‘Eylem Planı’ yeni değil

Türkiye’nin Kıbrıs’ta izolasyona son verilmesi karşılığında limanların Rum gemi ve uçaklarına açılması yönünde sunduğu öneriler ardından diplomatik hareketlilik devam ediyor.

ABD önerilerin memnuniyet verici olduğunu yineleyerek tüm tarafları “yaratıcı düşünmeye” çağırdı. Ancak öneriler Atina’da pek bir heyecan uyandırmadı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, dün İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile görüşmesi sonrasında, önerilerin içinin boş olduğunu, yeni bir boyut içermediğini söyledi.

Molivyatis, limanların açılmasının ”Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne karşı yükümlülükleri” arasında olduğuna işaret etti.

Öneriler arasındaki dörtlü görüşme konusunda ise Atina’nın bilinen pozisyonunun değişmediğini belirten Molivyatis, Kıbrıs konusunun ikili değil uluslararası bir sorun olduğunu ve BM’nin bu konunun ele alınması için en uygun çerçeve olduğunu” kaydetti.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün akşam TGRT Televizyonu’nun sorularını yanıtlarken, bu konuda BM Genel Sekreteri’nin himayesinde Türkiye ve Yunanistan ile Kuzey ve Güney Kıbrıs’ın katılımıyla Mayıs-Haziran aylarında bir üst düzey dörtlü toplantının gerçekleştirilmesini beklediklerini söylemişti.

ABD’DEN DESTEK

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean Mc Cormack ise Annan ve ilgili tüm taraflara Türkiye’nin sunduğu önerileri ciddiye alarak süreci ilerletme çağrısında bulundu.

Mc Cormack önerilerin BM’in çözüm planına uygun olduğunun altını çizdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da dün Ankara’daki temasları sırasında girişime destek vermişti.

BM yetkilileriyse şimdilik önerileri incelediklerini belirtmekle yetiniyor. (BBC)
 

1122650cookie-checkYunanistan: ‘Eylem Planı’ yeni değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.