Yunanistan mayınlarını temizlemiyor

Yunanistan’ın Ottowa Mayın Yasaklama Antlaşması’nı uygulamak için elini yavaş tuttuğu  The Independent gazetesine de haber oldu.


Yunanistan geçmişteki büyük düşmanı Türkiye ile arasındaki sınıra 1970 yılında mayın döşemeye başladı. İki ülke ilişkisi süreç içinde gelişmesine karşın sınırdaki mayınlar kaldı.


Ottowa Kongresi’nde, Yunanistanlı yetkililer sınırdaki 24 bin 751 mayının toplanacağını ve 1.5 milyon mayın stoklarını da imha edeceklerini açıklamışlardı.


Ottowa Mayın Yasaklama Antlaşması’nı 8 yıl önce imzalayan Yunanistan’ın verdiği sözü yerine getirmesi için 2 yılı kaldı.


MAYINLAR CAN ALIYOR


Evros nehrinden ayrı, Yunanistan Ege denizinde 1949’dan beri 9 ayrı adaya mayın döşemişti. Mayınların can almayı sürdürmesi üzerine eleştiriler çoğalınca Yunanistan Antlaşması kuralları gereği temizleme yerine 2004’de askeri inzibat tarafından mayın tarlalarına uyarı koymakla yetindi.


Evros nehrinin taşmasıyla da mayınlar suyla birlikle taşınarak çevreye yayıldılar…


KAÇAKCILAR KURBAN…
Her yıl on binlerce kişi Yunanistan’a yasa dışı yollarla giriyor. Yunanistan’ın Türkiye sınırındaki Evros nehir bölgesinde 1997’den bu yana 72 kişi mayınlara basarak yaşamını yitirdi…


Son olarak Türkiye Yunanistan sınırındaki mayınlara basan üç umut yolcusu Arap’tan ikisi yaşamını yitirdi. Mayın kurbanları 800 Dolar karşılığı insan tüccarları aracılığıyla Avrupa’ya kaçmayı planlıyordu…


Avrupaya ‘arka kapıdan’ girmek isteyenleri Evros nehrinden geçip mayınlara yakalanıyorlar. Kaçak sayılara arttıkca ölüm sayıları da artıyor.


Mayın tarlasından sağ çıkmayı başaran Arap umut yolcusu hikayesini anlatırken, mayınlara karşı yolda tek sıra ve bir öndekinin izinden yürürken meydana gelen patlamada iki arkadaşının öldüğünü söyledi…


OTTOWA ANLAŞMASI


1997’de imzaya açılan çıktı Ottowa Mayın Yasaklama Antlaşması’na 144 ülke imza koydu. Türkiye’nin 25 Eylül 2003’te imzaladığı anlaşmayı ABD hala imzalamadı.


Ottowa Anlaşması’nı onaylayan ülkeler şimdiye kadar 40 milyon mayın stoğunu yok ettiği ve üretimi de durdurduğu sanılıyor.


İLGİLİ HABERLER:


– Anti-mayıncılarla ABD’nin tekno savaşı


– ‘Mayınsız Türkiye’ kampanyası


FOTOĞRAF: Ölüm tarlası Evros

1020110cookie-checkYunanistan mayınlarını temizlemiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.