Yunanistan’a: Daha çok kemer sık

Maliye Bakanları, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sağlanacak olan 110 milyar Euro’luk kurtarma paketinin dilimi olan 12 milyar Euro’luk kredinin Temmuz ortasında verilebileceğini söylediler. Yunanistan’ın temerrüde düşmemesi için bu kredilere ihtiyacı var.

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, “Kredi diliminin ödenmesi için Yunan parlamentosunun hükümete güven oyu vermesi ve programı desteklemesi gerekiyor. Ardından kredi dilimini ödeme kararı Temmuz başında alınacak” dedi.

Kredideki gecikme nedeniyle Euro, dolar karşısında geriledi. Lüksemburg’da bu sabah erken saatlerde sona eren ve yedi saat süren toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, maliye bakanları birinci kurtarma planında borç hedeflerini büyük ölçüde tutturamayan Yunanistan için ikinci bir yardım sağlanacağını da ifade ettiler.

Temmuz başında belirlenmesi beklenen yeni planın daha fazla resmi kredi içerirken, ilk defa olarak özel yatırımcıların tuttukları mevcut tahvillerin yanı sıra isteğe bağlı yeni tahvil alımıyla Yunanistan’a ilişkin risklerini sürdürmelerini de sağlaması bekleniyor. Açıklamada, yeni yardımın büyüklüğü hakkında veya “önemli miktarda” ifadesi dışında özel sektör katılımıyla ilgili ayrıntı yer almadı.

Euro Bölgesi resmi kaynakları Reuters’e yaptıkları açıklamada, yeni planın Yunanistan’a 2014 sonuna kadar kaynak sağlamasının beklendiğini ve toplam tutarın 120 milyar Euro’yu bulabileceğini belirttiler. Bu miktar içinde 60 milyar Euro’ya kadar bölümün yeni kredi, 30 milyar Euro’nun özel sektör katılımı ve 30 milyar Euro’nun da özelleştirme gelirlerinden oluştuğu ifade ediliyor.

1296540cookie-checkYunanistan’a: Daha çok kemer sık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.