Yunanistan’da cenaze gerginliği

İçişleri bakanı bu açıklamayı, gösterilere karşı verilecek tepkiyi tartışmak üzere yapılan acil bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptı.

Solcu eylemcilerin zenginlik sembolü olarak gördükleri bankalara, dükkanlara ve otellere saldırdığı gösteriler karşısında polis şimdiye kadar etkisiz kalmıştı.

Atina’daki BBC muhabiri, hükümetin kontrolü sağlamak için olağanüstü hal ilan etmeyi tartıştığını ancak, orduyu devreye sokmanın askeri darbe yaşamış Yunanistan’da seçenekler arasında bile değerlendirilmediğini belirtiyor.

Bu arada, Öldürülen genç Alexandros Grigoropoulos’un cenaze töreni bugün yapılacak.

Cenaze nedeniyle Yunanistan çapında okullar da tatil edilecek.

İTİDAL ÇAĞRISI KARŞILIK BULMADI

Cumartesi günü 15 yaşında bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesi ardından başlayan olaylar üçüncü gününde de devam etmişti.

Başbakan Kostas Karamanlis ve diğer yetkililerin itidal çağrıları, çoğunlukla gençlerden oluşan göstericileri yatıştırmaya yetmedi.

Merkez sağ hükümetin lideri Karamanlis bir yandan protesto gösterilerinin tehlikeli bir aşamaya geldiğini ve hoşgörüyle karşılanmayacağını söylerken, bir yandan da insanları ölen çocuğun ailesiyle dayanışmaya çağırdı.

DÜNKÜ EYLEMLER

Ortaokul ve lise öğrencileri dün dersleri boykot etti, polis karakolları önünde protesto gösterileri düzenledi.

Dün akşam saatlerinde de sol partilerin gençlik kolları, Atina merkezindeki parlamento binasına yürüdü ve parlamento önündeki meydanda ateşler yaktı.

Atina’nın yanı sıra, Selanik’te, Larissa’da, Korfu’da ve Girit’te devlet binaları taşlandı, bankalar, arabalar ve çöp kutularının yanı sıra, Atina’nın merkezindeki büyük Noel ağacı da ateşe verildi.

BBC’nin Atina’daki muhabiri, zenginlik ve prestij sembollerine saldıran göstericiler karşısında polisin yetersiz kaldığını söylüyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Yunanistan’daki çatışmaların dördüncü günde de devam etmesi bekleniyor


 

1183130cookie-checkYunanistan’da cenaze gerginliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.