Yunanistan’da dananın kuyruğu bugün kopacak

Yunanistan bugün halkın ve sendikaların büyük tepkiyle karşıladıkları ekonomik paketi oyluyor. Pakette, 2011 yılı sonuna kadar 30 bin, 2012 sonuna kadar 150 bin kamu çalışanının maaşlarının yüzde 40 oranında kesilerek yedeğe alınması, memur maaşlarının ortalama yüzde 20 oranında aşağıya çekilerek eşitlenmesi ve en yüksek maaşın 2 bin 200 euroya sabitlenmesi gibi bıçak sırtı tedbirler yer alırken, PASOK içinde çatlatlar olduğu ifade ediliyor.
“AB dayatması” olarak nitelendirilen paketin mecburi uygulayıcısı olan Yunanistan’da yaklaşık bir milyon devlet memurunun bulunduğu ve paketle birlikte 2014 yılına kadar 120/150 bin devlet memurunun işten çıkarılması hedefleniyor.
Yunanistan’da kamu ve özel sektör çalışanları, hükümetin mali krizle mücadele temelinde hayata geçirmek istediği yasaları protesto etmek amacıyla dün grev başlattı. Bugünde devam edecek olan grev eyleme hükümet yetkililerine göre 500, sendikalara göre ise 700 kişinin katıldığı ifade edildi.
Eylemi takip eden Yunan gazeteci yazar Stelyo Berberakis, Haberdar Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, dünkü eyleme 700 civarında kişinin katıldığını söyledi. Katılımcıların Parlamento önünde gösteriler yaptığını belirten Berberakis, eylemin bugünde süreceğini dile getirdi.
Bugün, Parlamentoda, ekonomik paketin oylamaya sunulacağını açıklayan Berberakis, pakette, en yüksek maaşın 2 bin 200 euro olması, maaşlardan yüzde 25 oranında kesinti yapılması, emlak vergilerinin artırılması, bazı çalışanların maaşlarının yüzde 40 oranında kesilip, mecburi izne tabi tutulması gibi hususlarında olduğunu ifade etti.
Bir milyondan fazla devlet memuru var… Yunanistan’da bir milyonun üzerinde devlet memuru olduğunun altını çizen Berberakis, kamu çalışanlarının azaltılması ve yedeğe alınması yönüne gidileceğini kaydetti.
120-150 bin arasında memur çıkarılacak… Bu uygulamaların 2014 yılına kadar 120 ila 150 bin memura mâl olacağını dile getiren Berberakis, yalnız emeklilik yaşına gelenlerin değil, yaşları 50’ye yaklaşan memurların da bundan etkileneceğini belirtti.

Paket bugün Parlamentoda… Paketin bugün Parlamentoda oylamaya sunulacağını açıklayan Berberakis şöyle konuştu: “Bugün paket oylamaya sunulacak. Bu pakette, 2011 yılı sonuna kadar 30 bin, 2012 sonuna kadar 150 bin kamu çalışanının maaşlarının yüzde 40 oranında kesilerek yedeğe alınması, memur maaşlarının ortalama yüzde 20 oranında aşağıya çekilerek eşitlenmesi ve en yüksek maaşın 2 bin 200 euroya sabitlenmesi var.”
Maaşlar kesilip izne gönderilecekler… Berberakis pakette ayrıca bazı kamu çalışanların maaşlarından yüzde 40 kesinti yapılarak izne çıkarılması (yedeğe alınması) ve 13 ay sonra tekrardan durumların gözden geçirilmesi planının olduğunu ifade etti. Burada bir kelime oyunu yapıldığına dikkat çeken Berberakis, “burada emeklilik yaşına yaklaşanları seçiyorlar. Örneğin emeklilik yaşı 65 ise, 63 yaşına gelenleri yedeğe alıyorlar” dedi.
Kesintiler işsizlik fonunda kullanılacak… Yüzde 20-25 oranında yapılması planlanan kesintilerin işsiz kalanlar için oluşturulan bir fona aktarılacağını belirten Berberakis, bunun düşük maaşlarda değil, 2 bin 200 euronun üzerinde maaşlarda geçerli olacağını vurguladı.
PASOK’un yarattığı sendikalar ayaklandı… Berberakis, ekonomik pakete karşı olan sendikaların ayaklandığını, bu sendikaların çoğunun da hükümet partisi PASOKun yarattığı sendikalar olduğunu söyledi. “Önceleri PASOK’tan yana tavır alıyorlardı. Şimdi hükümet gitsin diye bağırıyorlar” diyen Berberakis, hükümetin çok zor durumda olduğunu kaydetti.

AB’nin dayatması var… Ekonomik paketin AB dayatması olduğunu ifade eden Stelyo Berberakis, hükümetin bu kararları hayata geçirerek, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan gördüğü mali yardımların akışını güvence altına almayı amaçladığını vurguladı. “AB’nin dayatması var. Hükümet araya sıkışmış vaziyette. Fakat olmazsa da olmaz. Yarın (bugün) oylama var. Bu paketin yasa haline getirilmesi söz konusu. PASOK’ta da çatlaklar var. Şayet paket onaylanmazsa hükümetin işi çok zor” ifadesini kullanan Berberakis, paketin onaylanmaması halinde Yunanistan’a yapılan mali yardımın kesilebileceğini sözlerine ekledi.

1620120cookie-checkYunanistan’da dananın kuyruğu bugün kopacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.