Yunanistan’da faşist “Altın Şafak yasaklanmalı mı” tartışılıyor

Altın Şafak destekçisi olduğu belirtilen 45 yaşındaki bir kişinin, 34 yaşındaki hip hop şarkıcısı Pavlos Fissas’ı öldürdüğünü itiraf ettiği kaydediliyor.

Cinayetle ilgisi olmadığını savunan Altın Şafak, son dönemde göçmenleri hedef alan bir dizi saldırıdan sorumlu tutuluyor.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos da Altın Şafak’ın ‘suç örgütü sayılması gerektiğini’ söyledi.

‘Şafaktaki karanlık’

Ancak Financial Times, ‘Şafaktaki Karanlık’ başlıklı başyazısında, ‘Yunanistan aşırı sağı yasaklamamalı, yasaları uygulamalı’ diyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

‘Bazı milletvekilleri şimdi Altın Şafak’ın yasaklanması çağrılarında bulunuyor. Diğerleri de Altın Şafak’ı bir suç örgütü olarak yaftalayacak yasalar geçirilmesini. Ama anayasa siyasi partilerin yasaklanmasını yasaklıyor. Ayrıca Yunanistan’ın zaten ağır olan hukuk kitaplarının yeni yasalara ihtiyacı yok. Mevcut yasalar şiddeti teşvik eden ve masumları avlayanların peşine düşmek için yeterli. Tüm yapılması gereken, siyasi bedeline aldırmaksızın yasaları uygulanması. Koalisyon hükümetinin başlıca partisi merkez sağcı Yeni Demokrasi, gelecek yılki yerel seçimler öncesi, aşırı sağa daha fazla oy kaybetmekten kaygı duyabilir. Ancak yanıt ne bu alçaklıkları hoş görmek, ne de Altın Şafak’ı yeraltına itmek. Bu sadece Altın Şafak’ın düzen karşıtı bir ses olarak çekiciliğini arttıracaktır. Altın Şafak’ı engellemenin en etkili yolu, parti liderlerinin durdurmak için hiçbir şey yapmadığı parti taraftarlarının barbarca davranışları açıkça gözler önüne sermektir.’

Yunanistan’daki gelişmelere geniş yer veren Independent da birkaç hafta önce yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Altın Şafak’ın aldığı desteğin iki katından fazla arttığını ve partinin ülkenin en büyük üçüncü siyasi gücü haline geldiğini yazıyor. Ancak uzmanların bu durumun değiştirilebileceği görüşünde olduğu vurgulanıyor.

‘Altın şafak ifşa edilmeli’

Haberde görüşlerine yer verilen Atina’daki Panteion Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Vasiliki Georgiadou Altın Şafak destekçilerinin üçte birinin inanmış taraftarlar, geri kalanın da ana akım partileri cezalandırmak isteyenler ve ‘gezici oylar’ olduğunu söylüyor.

Georgiadou, ‘Bu seçmenler aşırılık yanlısı, ya da Nazi değil, şiddeti de onaylamıyorlar’ diyor ve partinin suç faaliyetleri ifşa olunursa bu kesimlerin Altın Şafak’ı terk edeceğini ekliyor.

1554450cookie-checkYunanistan’da faşist “Altın Şafak yasaklanmalı mı” tartışılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.