Yunanistan’da süt skandalı

Kurul Başkanı’nın odağında olduğu skandal, ülkedeki en büyük yolsuzluk iddialarından biri olarak görülüyor ve yolsuzluğa ”sıfır hoşgörü” iddiasıyla işbaşına gelen Başbakan Kostas Karamanlis’in de başını ağrıtıyor.

Muhalefet ise, Başbakan’ı rezaleti örtbas etmekle suçluyor.

Muhafazakar hükümeti derinden sarsan olay ”süt skandalı” olarak adlandırılıyor. Hükümeti sarsmasının nedeni ise, skandalın odağındaki ismin, Başbakan Kostas Karamanlis’in liderliğini yaptığı partiyle yakın ilişki içinde olması.

Skandal, Yunanistan’ın rekabetin çok şiddetli olduğu süt ve süt ürünleri sektöründeki gelişmeleri kapsıyor.

Mevgal adlı bir şirket, kartel oluşturarak rekabete aykırı uygulamalar içine girdiği, süt üreticilerini ürünlerini çok ucuza satmaya zorladığı için 32 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Şirket daha sonra, yetkililere bir ihbarda bulundu ve rekabet kurulu başkanı Panayotis Adamopulos’un para cezasını kaldırmak vaadiyle 3 milyon 200 bin dolar talep ettiğini öne sürdü.

Bir suç işlemediğini savunan Adamopulos, arabuluculuk yaptıkları öne sürülen iki kişiyle birlikte cezaevinde.

İddialar, iki yıl önce yaygın yolsuzlukları ortadan kaldırma iddiasıyla işbaşına gelen Başbakan Kostas Karamanlis için ayrı bir başağrısı.

İktidara geldikten kısa bir süre sonra, kendisinden önceki hükümeti sert bir şekilde suçlamış ve Yunanistan’ın eski hükümetle yakın ve karlı ilişkiler kurmuş olan güçlü işadamları tarafından yönetildiğini öne sürmüştü. Şimdi, saldırı sırası Sosyalistlerde…

Muhalefet lideri, Yorgo Papandreou, Karamanlis hükümetini, örtbas edemediği zaman yolsuzlukların üzerine gitmekle suçladı. Skandalın zamanlaması da siyasi açıdan hayati bir döneme denk geldi. Gelecek ay yapılacak ve hükümet için referandum olarak görülen yerel seçimlere ilişkin seçim kampanyaları tüm hızıyla sürüyor.

Son kamuoyu yoklamaları muhafazakar hükümeti kılpayı farkla önde gösteriyor.

Ama süt skandalı, muhafazakarların seçmen nezdinde ”reformcu” imajlarına darbe vurma ve çok sayıda Yunanlının partileri ne olursa olsun, bütün siyasetçilerin aynı olduğu sonucunu çıkarmalarına yol açma riski taşıyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Karamanlis

1136720cookie-checkYunanistan’da süt skandalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.