Yunanistan’ın 100 milyar Euro borcu siliniyor

Euro Bölgesi liderleri Yunan devlet tahvillerinden yüzde 50 zararı kabul etmeleri için özel bankalar ve sigortacılarla anlaşmaya vardılar. Amaç, iki yıldır süren borç krizini sınırlamak ve Yunanistan’ın borç yükünü hafifletmek.

AB zirvesi için dün Brüksel’de toplanan euro bölgesi liderleri bankacılar, merkez bankası uzmanları ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında sekiz saat süren müzakereler sonunda uzlaşmaya varıldı.

Buna göre özel sektör, elinde bulunan Yunan tahvillerinin değerinde yüzde 50 nominal bir düşüşü kabul ediyor. Bu yolla Yunanistan’ın borcu 100 milyar Euro azalacak ve borcunun gayrı safi yurtiçi hasılasına (GSYH) oranı şimdiki, yüzde 160 oranından, 2020 yılında kadar yüzde 120’ye düşecek.

Aynı zamanda Euro Bölgesi özel sektöre 30 milyar Euro değerinde “kredi teşvikleri” verecek. Pakete ilişkin görüşmelerin yıl sonuna kadar tamamlanması ve Yunanistan için 2012’den önce ikinci bir finansal yardım paketinin hazırlanmasını sağlamak hedefleniyor.

AB kaynakları bu yardım paketinin değerinin de 130 milyar Euro olacağını söylediler. Temmuz ayında sağlanan mutabakatta ikinci yardım paketinin büyüklüğünün 109 milyar euro olması öngörülüyordu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy zirve toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Zirvede küresel bir yanıtın bileşenlerini ve euro bölgesini kaplayan krize iddialı ve inandırıcı bir yanıtı benimseme fırsatı bulduk” dedi.

Yunanistan’la ilgili anlaşma için Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel bankacılarla müzakereleri bizzat yaptılar.

Bunun dışında euro bölgesi liderleri Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) 440 milyar Euro olan gücünün artırılmasında da anlaştılar.

Buna göre EFSF’nin müdahale gücü 1 trilyon Euro dolayına çıkarılacak. Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy zirveden sonra yaptığı açıklamada, “Belirli piyasa koşulları ve yatırımcıların ekonomik duruma bağlı olarak gösterecekleri yanıtlar dikkate alınarak yapılan varsayımla, kaldıraç 1 trilyon Euro olabilir” dedi.

EFSF’de İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’a yapılan yardımlar çıkınca 290 milyar Euro kadar kaynak bulunuyor. Bunun 250 milyar Euro’su 4 veya 5 kez kaldıraçlanarak, değişik yollarla kullanılabilecek 1 trilyon euroyu bulacak. Varılan anlaşmanın ayrıntıları yıl sonuna kadar kesinleştirilecek.

1316170cookie-checkYunanistan’ın 100 milyar Euro borcu siliniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.