Yunanistan’ın geri adımı Almanya’yı ikna etmedi

Tsipras’ın mektupta Yunan adalarında KDV indiriminin devam etmesini talep ettiği ve emeklilik yaşının artırılmasının da daha uzun bir zaman dilimine yayılmasını istediği, ancak bunun dışındaki emekli – memur maaşı indirimleri ile KDV tabanının genişletilmesi gibi talepleri kabul ettiği belirtiliyor.

BBC’nin ulaştığı Yunanistan Başbalkanlık sözcüsü Financial Times haberi ile ilgili yorum yapmayacaklarını belirtti ve kısa süre içerisinde bir basın açıklamasının yapılacağını söyledi.
Financial Times haberinde “IMF (Uluslararası Para Fonu), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’na hitaben yazılan iki sayfalık mektupta dün yapılan 29,1 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi talebi detaylandırılıyor” deniyor.

Almanya: Önce referandum, sonra müzakere

Tsipras mektupta, “Teklifimiz bir bütünlük içerisinde” yorumunu yapıyor ve “Euro Bölgesi’nin teklifini birkaç küçük değişiklikle kabul etmeye hazırız” deniyor.

Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Referandumdan önce hiçbir müzakere yapılamaz ve yardım paketi görülülemez. Referandum sonucunu bekliyoruz” dedi.

Merkel, Yunanistan’a kapıların her zaman açık olduğunu, bundan sonra da açık kalacağını bir kez daha tekrarladı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble de kamuoyuna sızan son mektubun herhangi bir konuyu açıklığıa kavuşturmadığını söyleyerek “Şu anda Atina ile müzakere edebileceğimiz bir temel bulunmuyor” dedi.

‘Tsipras geri adım atıyor’ yorumu

Mektubun detayları basına yansıdıktan sonra Avrupa borsalarında yükselişler kaydedildi.

Frankfurt borsasında primler yüzde 2’yi aşarken, Paris borsasında da yüzde 1,50’ye varan yükseliş yaşanıyor.

Yatırımcılar, Tsipras’ın mektubunu ‘Atina referanduma gitmeden krizi çözmek için geri adım atıyor’ şeklinde yorumladı.

Yunanistan’da yapılan son kamuoyu yoklamalarında Pazar günkü ‘Kemer sıkmaya evet mi, hayır mı?’ referandumunda ‘Evet’ diyecek olanların oranının yüzde 80’lere çıktığı ifade edilmişti. (BBC)

1456700cookie-checkYunanistan’ın geri adımı Almanya’yı ikna etmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.