Yurtdışındaki Iraklılar oy kullanıyor

Oy verme işlemi üç gün sürecek. Avustralya’da yaşayan Iraklılar, belirlenen merkezlerde sandık başina gidiyor. Bu ülkede yaşadığı tahmin edilen 80 bin Iraklı seçmenden sadece yüzde 15’i yani 12 bin kişi oy vermek üzere kayıt yaptırmıştı.

Sydney’deki bir seçim merkezi önünde ise küçük çaplı bir Amerikan aleyhtarı gösteri düzenlendi.

Açık Gazete Hollanda Temsilcisi Yakup Karahan’ın bildirdiğine göre, ülkedeki Irak kökenli göçmenlerin seçimlere ilgisizliği gözlendi. Hollandalı bir yetkili yaptığı açıklamada Iraklı göçmenlerin kendilerini Hollandalı hissettiklerihi ve seçiklere ilgi duyammalarının doğal olduğunu söyledi.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 14 ülkede yaklaşik 280 bin Iraklının oy vermesi bekleniyor. Ancak bu rakam başta hedeflenen bir milyon sayısına göre düşük.

Seçmenlerin 30 bini İngiltere’de. Seçime en çok ilgi gösteren Iraklılar ise İran’da bulunuyor. İran’da yaşayan 60 bin Iraklı oy kullanmak üzere kayıt yaptırdı. Ülke dışında oy verme işlemi Cuma günü başlayıp Pazar günü sona erecek.

Irak sınırları içinde ise bugün (28 Ocak), adaylar için seçim kampanyasının son günüydü.

AÇIK GAZETE: Türkiye’deki seçimlerde yurtdışında yaşayan vatandaşlar oy kullanamıyor. Yurtdışındaki sivil toplum örgütleri bu sorunu TBMM’ne aktara aktara dillerinde tüy bitti. Irak’ın ‘kendine göre’ demokrasisini bile kurmadan yurtdışındaki vatandaşların, vatandaşlık haklarını tanıması umarız AK Parti hükümetini düşündürür…

1098260cookie-checkYurtdışındaki Iraklılar oy kullanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.