‘Yurtdışındaki Türk din adamları da riskte’

Londra Din Hizmetleri Müşaviri ve İngiltere Türk Diyanet Vakfı Başkanı Yaşar Çolak, “Hepimizin gündelik hayatını da tehlikeye sokuyor. Biz bir din adamı olarak sokakta geziyoruz. Yarın işte Trabzon’da katolik din adamı öldürüldü diye burada densiz birisi bir misilleme yapabilir… Bu güvenlik meselesidir aynı zamanda. Bu tür şiddet olayları hepimiz yaşamını da riske attığını söyleyebiliriz…” dedi.


Çolak, Danimarka basınında yayınlanan ve diğer bazı Avrupa basınında haber olarak kullanıldığı için olaylara neden olan Hz. Muhammet’in karikatürleri hakkında da şunları söyledi:


“Ağır ve kötü bir şekilde karikatürize edilebilir ama herhangi bir dinin değeri, şahsiyetinin karikatürize edilmesi o dinin mensuplarınca dine yönelik bir tehdit olarak algılanabilir. Karikatürü yayınlayanlar hata etmişlerdir. Diğer taraftan da ona yönelik tepkilerin şiddet boyuna ulaşması da kabul edilemez. Nihayeti bir karikatürdür. O çerçevede demokratik bir çerçevede tepki gösterilmeli. İslamın güler yüzünü gölgeleyecek ve insanları islamdan uzaklaştıracak neden olacak bir tarzda radikal şiddeti çağrıştıran bir üslupta olmamalıdır. Bu islama ihanettir. Akşam İngiliz televizyonu Newsnight’da çıkıp islam adına konuşan ve bu şiddete sahip çıkan din adamlarının söylemleri gerçekten islama çok zarar veriyor. Bunu kabul etmemiz lazım. İçinde yaşadığımız çağda niyet doğru da olabilir ama eylemlerin nasıl etki uyandırdığınızı biraz hesap etmeleri gerekir.”


OLAYLAR “DİYANET FELSEFESİNİ” HAKLI ÇIKARDI


İngiltere’de Müslüman toplum içindeki olaylara Türklerin karışmamasının gözden kaçmadığını belirten Çolak şunları söyledi:


“Dalgalanmalar oluyor ama Türk toplumu içinde bunu görmüyoruz. İngiltere’deki Türk toplumu İngiliz toplumu ile uyumlu yaşaması ve aşırılıklara kaçmaması nedeniyle dikkat çekiyor. BBC Radyo 4’de bu amaçla görüş istedi. Türkiye’de gerek özel, gerek resmi hizmetlerinin kesinlikle kamu hizmeti olarak görülüyor. Dini hizmetler halka açık bir hizmet olduğu için hesap verilebilir, süreklilik ve kamu yararına uygunluk gibi özellikleri vardır… Bu bağlamda Türklerin olaylara karışmaması Türkiye’deki diyanet işlerinin kuruluş felsefesini haklı çıkardı.”


“Pakistan ve Hindistan gibi bazı ülkelerdeki radikal ve saplantılı din adamları oranı Türkiye ile kıyaslanamayacak şekilde çok fazla. Türk toplumu da olaylara tepki gösteriyor ama tepkisini demokrasinin kuralları çerçevesinde ve içinde yaşadığı topluma uyumlu olarak dile getiriyor. Türk toplumunun demokratik tepkisi Türkiye’deki din hizmetleri birikiminin bir yansımasıdır. Biz camilerde cemaati sükunete, barışa davet ediyoruz” diyen Çolak, İngiltere ve Fransa’da din adamlarına yönelik izledikleri politikayı da şöyle aktardı:


“İngilizler diyanet hizmetlerine her ne kadar resmi bir dayatma olarak eleştirel yaklaşsalar da yaşanan son olaylar Türkiye’nin bu hizmetteki doğruluğunu kanıtladı. Şimdi Pakistan gibi ülkelerin radikal din adamlarından çekinerek İngiltere’de Müslüman İngiliz din adamı yetiştirmek isteniyor. Oysa çekindikleri radikal din adamlarının çoğu Husame Bin Ladin de dahil Batı’da yetişmiş din adamları… İngiltere’nin kesinlikle Türkiye’nin Diyanet uygulamasını örnek alınması ve Türkiye’den din adamı istemesi gerekir. Fransa bu konuda İngiltere gibi düşünürken son olarak otomobillerin yakıldığı göçmen olaylarında Türkiye’den din adamı getirmenin daha doğru olduğuna karar verdi…”

787870cookie-check‘Yurtdışındaki Türk din adamları da riskte’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.