Yusuf Şık’a destek gecesi

Arcola Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen ”Yusuf Şık için Kürt Müziği Destek Konseri” etkinliğinde harp sanatçısı Tara Jaff ile şarkıcı Suna Alan, Kürtçe’nin yanısıra Ermenice ve Türkçe şarkılar seslendirdiler. 2 Ekim gecesi Şırnak’ta katledilen Kürt film yapımcısı, insan hakları aktivisti ve özgürlük tutkunu 24 yaşındaki Hacı Birlik’e adanan konserde, Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler de karanfiller, mumlar ve şarkılarla anıldılar.

Yusuf Şık için İngiltere’de sürdürülen kampanyanın yürütücülerinden İmren Öztaş açılış konuşmasında bir bütün yürütülen kampanya ve konserin kadın emeği ve dayanışması ile gerçekleştirildiğini ve kadın duyarlılığının bu çalışmada üst düzeyde olduğunu gördüklerini söyledi. Özellikle Alxas-Kistik Com yöre derneğinin kadın üyelerinin yürüttüğü çalışmanın muazzam olduğunu dile getiren Öztaş, katkıda bulunan ve emeği geçen herkese ayrıca teşekkür etti. 2 Ekim gecesi Şırnak’ta katledilen Kürt film yapımcısı ve insan hakları aktivisti Hacı Birlik ve 10 Ekim tarihinde Ankara Barış Mitingi’ne yönelik saldırıda yaşamını yitiren barış sevdalılarının anısı önünde saygıyla eğildiklerini sözlerine ekleyen Öztaş, anılarını yaşatmanın bir sorumluluk olduğunu sözlerine ekledi.

Ardından 17-20 Eylül tarihleri arasında Cizîr’e giden kadın delegasyonu üyeleri arasında yeralan Barış ve Demokrasi için Iraklı Kadınlar Derneği’nin kurucusu ve insan hakları aktivisti Dr Shatha Besarani Cizîr’deki gözlemlerine ilişkin bir konuşma yaptı. ”Dilerim bir gün savaş, nefret ve hırs makinesini durdurabilir ve böylece yeni nesile daha iyi bir yaşam ve bellek bırakabiliriz” diye sözlerine başlayan Dr Beserani, 9 günlük dışarı çıkma yasağı ardından İngiltere’den üç kişilik bir kadın delegasyonu ile gittikleri Cizîr’deki gözlemlerini dinleyiciler ile paylaştı.

Tiyatro salonun dolduğu ve bilet bulunamayan etkinliğin ilk bölümünde, Tara Jaff’ın şarkılarına kemençe ile Rojhilatlı Adib Rostami eşlik etti. Salonu dolduran dinleyicilere barış mesajları veren sanatçı Jaff, böylesi bir etkinlikte yeralmanın kendisi için oldukça anlamlı olduğunu, bu ve benzeri çalışmalarda yeralmaya devam edeceğini söyledi.

Programın ikinci bölümünde sahne alan Suna Alan, ”konsere kadın emeği ve duyarlılığı damgasını vurmuştur” dedi. Konser ve kampanya kapsamında muazzam bir sahiplenme örneğinin yaşandığını dile getiren Alan, Yusuf’un tüm bu çabalara cevap olarak, okuyup avukat olma isteğini de dinleyicilerle paylaştı. Alan, programı çerçevesinde Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anısına Polyuşka Polye marşının Aşitî (Barış) isimli Kürtçe versiyonu, yine Hacı Birlik’in sevdiği Zana û Andok şarkısı dahil Kürtçe kılamların yanı sıra Ermenice ve Türkçe şarkılar seslendirdi. Şarkıcı Alan’a, Rıza Koyupınar (perküsyon), Soner Gölbaş (bağlama/klarnet) ve Salman Söbe (gitar) eşlik etti.

Ankara Katliamı’na dair Ruhi Su’nun ”Ellerinde Pankartlar” isimli şarkısı ile halay çekerken belleklerde kalan acı görüntülere atfen, halayın aynı zamanda bir direniş gösterisi olduğuna değinilerek, program aynı isimli şarkı ile devam etti ve halaylar ile sonlandırıldı.

Gazetemize konuşan Suna Alan, ”kadın merkezli bir çalışma yürüttük ve emeği geçen tüm kadınlarla gurur duyuyoruz” dedi. Alan, Yusuf Şık’ın tedavi masrafları için hedefledikleri miktarı ciddi bir duyarlılık örneği sayesinde aştıklarını, geriye kalan miktarın bir kısmını Çewlik’in Kanîreş ilçesinde katledilen HDP seçim anons aracı şoförü Hamdullah Öğe’nin ailesi, Amed’de bulunan Rojava Derneği veAnkara Katliamı’nda yaralananlar ile dayanışmak amacıyla ileteceklerini söyledi.

855460cookie-checkYusuf Şık’a destek gecesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.