YYÜ Rektörü Aşkın’a tahliye kararı

3 Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya ara verildikten sonra saat 13.00’da başlayan ikinci oturumda, müdahiller dinlendi. Müdahil ve savunma avukatlarının da dinlenmesinden sonra, Cumhuriyet Savcısı Metin Dikeç, Yücel Aşkın’ın yurtdışına çıkma yasağı koşuluyla tahliyesini istedi.


Yaklaşık 5 saat süren duruşma sonunda, mahkeme heyeti ”delillerin büyük çoğunluğunu toplandığı, sanıkların tamamının dinlendiği” gerekçesiyle Rektör Aşkın’ın tahliyesine ve diğer sanıklarla birlikte tutuksuz yargılanmasına karar verdi.


ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO


Van YYÜ Öğrenci Derneği üyesi 50 kadar öğrenci Adliye Sarayı önüne gelerek YÖK’ü protesto etti. Ellerinde ‘Asker dışarı üniversite bizimdir’, ‘Medreseleşmeye hayır’, ‘Savaşa değil, eğitime bütçe’ dövizleri taşıyan öğrenciler, polisin dağılın uyarısı üzerine, ‘Direne direne kazanacağız’ ve Kürtçe, ‘özgür eğitim istiyoruz‘ sloganları atarak dağıldı.


SUÇLAMALAR


Van Cumhuriyet Savcılarından Ferhat Sarıkaya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 25 milyon dolarlık ihale soruşturmasına 235 sayfalık iddianameyi 15 Kasım günü tamamladı. 10 sanıklı iddianamede, Rektör Aşkın ile diğer sanıklara 10 ayrı suçlama yapıldı.


Sanıklar hakkındaki suçlama, ‘haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla cebir ve tehdit unsurlarını da kullanarak suç işlemek için oluşturulmuş bir örgüt olduğu’ başlığı altında yapılırken, diğer suçlamalar, ‘Suç işlemek için örgüt kurmak’, ‘örgüte üye olmakla birlikte bu örgüt adına suç işlemek’, ‘suç işlemek için kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde haksız ekonomik çıkar sağlamak için manevi cebir ve tehdit ile ihaleye fesat karıştırmak’, ‘ayrımcılık’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal etmek’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak, ‘ihale konusu edimin ifasına fesat karıştırmak’, ‘resmi evrakta sahtecilik yapmak’, ‘resmi evrakı yok etmek’, ‘görevi kötüye kullanmak’ olarak yapıldı.


Rektör Prof. Dr. Aşkın’a bu suçlamalardan toplam 2142 yıl hapis cezası isteniyor.

1027360cookie-checkYYÜ Rektörü Aşkın’a tahliye kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.