Yüz yıl sonra dedelerini ziyaret ettiler

100 yıl sonra torunları dedeleri ile buluşuyor kapsamında başlatılan gezinin ilk durağı İstanbul oldu. Çarşamba Sabahı saat beşde Eyüp Sultanı gezen Öğrenciler daha sonra sabah kahvaltısını İstanbulun Deniz manzarasında yaptılar. Tur şirketinin deneyimli rehberi eşliğinde ikinci ziyaret, Topkapı Sarayı oldu. Öğrencilere sarayın geçmişteki kullanım alanları anlatıldı. Sultan Ahmet Camisi ve meydanlığı gezilerek ,meşhur sultan Ahmet köftecisin’de öğle yemeği yenildi. Daha sonra Yere batan sarıncı gezildi. Öğleden sonrada Ayasofya Camisi müzesi gezilerek müzenin incelikleri anlatıldı.

Çarşamba akşamı Çankkaleye giden öğrenciler, Perşembe sabahı Truva Antik kentini gezerek daha sonra Çanakkale limanındaki Nusret Mayın gemisi ve Çanakkale müzesi ve kalesi görevli askerler tarafından öğrencilere gezdirildi. Osmanlı ve Çanakklale savaşlarında düşman askerleri ve Türk askerleri tarafından kullanılan Savaş malzemeleri öğrencilere tanıtıldı.

Gezinin Üçüncü günü’de Çanakkale’ boğazından karşıya geçilerek kilitbahir Kalesi önünde Abdülaziz döneminde yapılan Namazgah tabyaları görüldü. Devamında Seyit Onbaşının anıtında durularak Öğrenciler hatıra Fotoğrafı Çekdirdiler. Üçüncü şahindere gerçek hastane şehitliğine gelinerek burada 1969 şehid verdiğimiz mezarlar ziyare edilerek şehitlereimize dualar gönderildi. Seddülbahir, Yahya Çavuşun 63 askeriyle şehit düştüğü yere yapılan anıt’da ziyaret edildi.

Çanakkale Şehitler Abidesi gezildi. Eski hisarlık burnu üzerinde bulunan abidenin yapımına1944 yılında başlanmış. Çanakkale muhaberelerinde şehit düşen Türk Askerleri için inşa edilen abide Atatürkün Boynunun’da eklenmesiyle 41.70 metre olarak inşa edilmiş.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabetin açtığı müze, Fransız Mezarlığı’da gezildi.

Gezi sırasında Öğrencileri en çok etkileyen yer ise Çanakkale gezisinin son durağı ise Kanlı sırt,57. Alay Şehitliği ve Conk bayırı olmuştur.

Gelibolu Yarımadasının en dar yerinde Kabatepe ile Conkbayırı arasında kalan Kanlı sırtın doğu ucunda kanlı sırt Anıtı bulunmaktadır.

57. Alay, Yarbay Mustafa Kemal’in komutasındaki tümene bağlı olan Askerler Mustafa Kemalin emriyle bu bölgeye gelmiş ve savaşın sonuna kadar birçok kahramanlıklar göstermişlerdir.
Atatürkün cep saatine isabet eden kurşun sayesinde kurtulması olayı ise Conkbayırında gerçekleşmiştir. Conk Bayırında 3 adet Türk Anıtı ve Mezarlığı bulunmaktadır. Yeni Zellanda Anıtı ve mezarlığı da bu bölgededir. Conkbayırı, gezi güzergahının kuzey cephesindeki en yüksek noktasıdır.

Öğrenciler Cuma akşamı İstanbula döndüler ve Cumartesi Londraya dönmeden önce Dolmabahçe sarayını gezerek Atatrkün vefaat ettiği odası ,salonlar ve odalar gezildi.
Ardından Öğrenciler Beşiktaşdan özel tekneye binerek boğaz turu yapıp Eminönü’nde inerek İstanbulun Meşhur Balıkekmeğini yediler.

Gezinin son durağı ise Harbiye oldu. Öğrenciler Harbiyede Mehter Marşını izlediler daha sonra Müze görevlisi tarafından gezdirilerek Atatürkün Harbiyede Okuduğu sınıf olmak üzere Osmanlı ve Kurtuluş savaşı sırasında kullanılan Silahlar ve malzemeler tanıtıldı.
Geziye katılan Öğretmenler ve Öğrenciler zaman zaman duyğulu anlar yaşadılar bol bol hatıra fotoğrafı çekdirdilerler. Ailelerine gezip gördükleri yerlerin anısına hitap eden çeşitli hediyeler aldılar.

Öğrencilere Öğretmenler’den Necmi Hasanoğlu, Abdullah Halisdemir, Bahadır Han Değirmenci, Dilek An, Sevinç Çağlar Refaket ettiler. Geziye İstanbuldan Ertuğrul Turgut ve Hanife Baylan’da katıldılar.

Flaş Haber Londra’nın yayın yönetmeni Mehmet Taisi Güzel’de geziye basın Olarak refakat etti.

854010cookie-checkYüz yıl sonra dedelerini ziyaret ettiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.