Yüz yüze temasta bir şey yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Çavuşoğlu, görüşmenin iki ülkeye yakışır bir olgunlukta geçtiğini belirterek, ilişkileri rayına sokabilmek için görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Her iki tarafın da gerilimi tırmandırmayı istemediğini, farklılıkları gidererek ilişkileri düzeltme arzusunda olduğunu belirterek, “Eminim duygusallık geçtikten sonra aklıselim kazanır ve ilişkilerimizi eski günlerine götürürüz” dedi.

RUSYA’YA ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ BİR KARAR YOK

Rusya’nın mesnetsiz suçlamalarından vazgeçmesi ve sıcağı sıcağına alınmış kararları gözden geçirmesi temennisinde bulunan Çavuşoğlu, “Şu anda Rusya’ya karşı aldığımız ya da öngördüğümüz bir karar yok. Sabırla ilişkilerin düzelmesini bekliyoruz ama ömür boyu da böyle gitmeyeceğini bilmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Rus uçağının düşürülmesinin ardında mevkidaşı Lavrov’la görüşmek istediğini ancak teknik sebeplerle bunun mümkün olmadığını ancak ertesi gün, 25 Kasım’da bir saati aşan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, o görüşmede Belgrad’da AGİT Toplantı’sı sırasında görüşme konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını aktardı.

Görüşmede iki tarafın da düşüncelerini dile getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, “Elbette olayın sıcaklığı halen devam ediyor. Her iki tarafı da üzen bu olaydan dolayı üzüntümüzü daha önce sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız da dile getirmişti, tekrar dile getirdik. Teslim ettiğimiz pilot için de başsağlığı diledik” diye konuştu.

“TESLİM ETTİĞİMİZ PİLOT İÇİN DE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİK”

Görüşmede iki tarafın da düşüncelerini dile getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, “Elbette olayın sıcaklığı halen devam ediyor. Her iki tarafı da üzen bu olaydan dolayı üzüntümüzü daha önce sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız da dile getirmişti, tekrar dile getirdik. Teslim ettiğimiz pilot için de başsağlığı diledik” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin ve iletişim kanallarının hali hazırdaki durumuyla ilgili bir soru üzerine “Kanallar kapanmadı. Söylediğim gibi telefonda görüştük. Burada da görüşme konusunda prensip anlaşmasına varmıştık ve bugün de o görüşmeyi gerçekleştirdik. Askeri anlamda da bilgi oldu biliyorsunuz. Her ne kadar olaydan sonra askeri işbirliği konusunda istediğimiz noktada olmasak bile en azından askeri ataşeyi çağırdık, bilgiler verdik. Yine Bakanlığımızla Rus Büyükelçiliği arasında bilgi alışverişi oldu, mesajlar iletildi ve bugün Lavrov’la da görüştük. Tamamen bağların koptuğunu söyleyemeyiz” cevabını verdi.

LAVROV: YENİ BİR ŞEY KONUŞULMADI

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Türkiye’nin görüşmede kendilerine düşürülen uçakla ilgili yeni bir şey söylemediğini belirtti. Lavrov, “Türk tarafından yeni bir şey duymadık, daha önce ne söylüyorlarsa onu tekrarladılar. Bu durumda, bir Rus atasözünün dediği gibi, kimin şapkası yanıyorsa o düşünsün” diye konuştu.

Sergey Lavrov, Rus gazetecilerin Suriye krizi konusunda yürütülen temaslara ilişkin sorularını da yanıtladı.

Lavrov, IŞİD ile mücadelede ABD’nin de Türkiye-Suriye ve Türkiye-Irak sınırının kapatılmasının gerekli olduğu görüşü taşıdığını belirterek, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmede bu hususta alınabilecek önlemler konusunun gündeme geldiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’nin kuzey sınırının kapatılmasına ilişkin somut bir eylem planının var olmadığını dile getirdi.

Lavrov ayrıca, Suudi Arabistan’a, kendisine yakın Suriyeli muhaliflerle bir toplantı düzenlemesi çağrısı yapıldığını ifade ederek, daha önce Moskova’da Rusya’nın yaptığı gibi böyle bir toplantıya tüm muhalif kesimlerin davet edilmesi tavsiyesinde bulundu.

TOPLANTI 16:30’DA BAŞLADI

Toplantıların yapıldığı Kombank Arena’daki görüşme, planlandığı üzere Türkiye saati ile 16.30’da başladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 22’nci Bakanlar Konseyi Toplantısı için Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

TELEFONDA GÖRÜŞMÜŞLERDİ

Çavuşoğlu ve Lavrov geçen hafta uçağın düşürülmesinin ardından telefonda görüşmüştü.

Kıbrıs Rum yönetimine dün ziyarette bulunan Lavrov, Rum mevkidaşı Yoannis Kasulidis ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenlemiş; Türkiye ile Rusya arasındaki uçak kriziyle ilgili, “Bizim tavrımız değişmedi, henüz özür de duymadık. Türkiye ne yapması gerektiğini biliyor. Çavuşoğlu bakalım ne diyecek, dinleyeceğim. Türkiye’den beklentilerimizden biri de sınırlarını teröristlere kapamasıdır” demişti. Lavrov, “Liderimiz Putin de birçok kez açıkladı. Uçağımız düşürüldükten sonra ilişkilerimiz bir daha eskisi gibi olmaz. Türkiye ne yapar ne yapmaz bilemeyiz” ifadesini kullanmıştı.

1471430cookie-checkYüz yüze temasta bir şey yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.