'Yüzer hapisanede şüpheli sorgulamışlar'

The Guardian gazetesi; "Hapishane gemilere ilişkin bilgiler, aralarında Amerikan ordusundan yapılan açıklamalar, Avrupa Konseyi ve mahkumların ifadelerinin de bulunduğu farklı kaynaklardan derlenmiş. Bu bilgileri bir araya getiren Reprieve adlı insan hakları kuruluşunun bu yıl yayınlaması beklenen analizine göre, Başkan George Bush'un son verildiğini ilan ettiği 2006 yılından bu yana, 200 yeni olağanüstü nakil uygulaması yapılmış" diye yazdı.

Gazetedeki haber şöyle:

"Reprieve'in araştırmasında, ABD'nin 2001 yılından bu yana 17 gemiyi bu amaçla kullanmış olabileceği belirtiliyor. İddiaya göre şüpheliler, bu gemilerde sorgulandıktan sonra gizli tutulan başka yerlere naklediliyordu…"

The Guardian, Reprieve adlı insan hakları kuruluşunun, özellikle Amerikan donanmasına ait USS Ashland adlı geminin faaliyetleri üzerinde durduğunu belirterek geminin, 2007 yılında El Kaide militanlarını yakalamak için Somali kıyılarında yaptığı çalışmaları şöyle aktardı:

"Bu dönemde Somali, Kenya ve Etiyopya güçlerinin sistematik operasyonuyla birçok kişi kaçırılmış, FBI ve CIA elemanlarınca sorgulanmıştı. Sonuçta 100'den fazlası, Kenya, Somali, Etiyopya, Cibuti ve Guantanamo'daki hapishanelere götürüldü. Amerikan hükümeti kendi açıklamalarına göre, halen 26 bin kişiyi yargı önüne çıkarmaksızın gizli hapishanelerde tutuyor. 2001 yılından bu yana, söz konusu hapishaneler sisteminden 80 bine yakın kişinin geçtiği anlaşılıyor."

1172770cookie-check'Yüzer hapisanede şüpheli sorgulamışlar'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.