Yüzsüzlere müjde! İsteyene yeni yüz…

Yıllardır yüzü ciddi hasar görmüş hastalara deri nakli yapabilmek ve onların sıkıntılarına çözüm bulmak için çalışmalarını sürdüren Cleveland Kliniği bilim adamları, sonunda yüz nakli yapabilmek için onay aldılar.

Ekibiyle birlikte nakil için uygun hasta arayan Cleveland Kliniği Plastik Cerrahi Araştırma Merkezi Direktörü Op. Dr. Maria Siemionow, bu yöntem başarılı olduğu takdirde pek çok hastanın tedavi edilebileceğini söyledi.

Yüz nakli kadavradan alınan deriyle gerçekleştirilecek. Yani kadavranın yüzü; kasları hariç üst derisindeki yağlar, damarlar ve sinirlerle birlikte kafadan ayrılarak hastaya nakledilecek. Bunun da oldukça zor ve saatler süren bir işlem olduğu belirtildi.

Özellikle de doku reddi ve nakilden sonra hastaya verilen birtakım ilaçların yan etkileri, aşılması gereken en önemli sorunlar arasında yer alıyor. Operasyonun 15 saat, belki de daha fazla süreceğini tahmin eden Dr. Siemionow, yüz nakli operasyonunu etik bulmayarak karşı çıkanlara da anlam veremediğini söyledi.

The New York Times gazetesine açıklama yapan Siemionow, “Bütün yüzü yanmış bir hasta adına sağlıklı insanlar nasıl karar verebilir?” diyerek tartışmalara son noktayı koydu.
 

 

1112860cookie-checkYüzsüzlere müjde! İsteyene yeni yüz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.