Yüzsüzlüğün bu kadarı!

ABD’nin bu itirafıyla CIA’in uluslararası gözlemcilerden saklanan gizli hapishaneler işlettiği yönündeki kuşkuların artması bekleniyor.

Amerikalı üst düzey yetkili John Bellinger’in dile getirdiği itiraf, CIA’in gizlice yakaladığı tutsaklara Amerikan toprakları dışındaki gizli tesislerde işkence uyguladığı iddialarının alevlendiği bir döneme rastlıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a çıktığı Avrupa gezisi boyunca sürekli bu konuda sorular soruldu.

Amerikan dışişlerinin en üst düzey hukuk danışmanı olan John Bellinger Cenevre’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Uluslararası Kızılhaç’ın Guantanamo Üssü’nde tutulan herkese ulaşma izni olduğunu; ama diğer yerlerde benzer durumdaki tutsaklar için aynı şeyi söyleyemeyeceğini ifade etti.

Bellinger, bu konuda daha fazla ayrıntıya girmedi.

CIA’in bazı Doğu Avrupa ülkelerinde gizli hapishaneleri olduğu yönündeki iddialar hakkında bir yorumda bulunmayan John Bellinger sadece ”bazı iddiaların çok saçma biçimde abartılmış olduğunu” söyledi.

Uluslararası Kızılhaç, bu durumda hapis tutulan bir grup kişinin varlığını bildiğini ve son iki yıldır bu insanlar hakkında daha fazla bilgi almak için Washington’a talepte bulunduğunu söylüyor.

Kızılhaç yetkilileri, bu taleplerini sürdüreceklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Avrupa gezisi sırasında ısrarla Amerika’nın hiç kimseye işkence uygulamadığını dile getirdi.

Fakat Washington’daki BBC muhabiri, Kızılhaç’ın tutuklu bulunan herkese ulaşma hakkı olmadığı müddetçe Amerikan yönetiminin işkence iddialarının odağında kalacağını düşünüyor. (BBC)

1120020cookie-checkYüzsüzlüğün bu kadarı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.