Zabcı, Elvan’ın mahallesinde

Faruk Zabcı’nın Adis Ababa’dan gazetesine geçtiği haber şöyle:


“Milli atletimiz Elvan Abeylegesse’nin Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’daki mahallesini bulduk. Ancak kardeşinin mahalle gençlerine kesin talimatı üzerine eve yaklaştırılmadık.



Elvan’ın Türkiye adına yarıştığı için tehdit edildiği yolundaki haberlerin de doğru olmadığını gördük. Tam tersine mahalle gençleri, Abeylegesse ailesini koruyordu.


MİLLİ atletimiz Elvan’ın Etiyopya’daki ailesinin tehdit altında olup olmağını ortaya çıkarmak amacıyla Elvan’ın ve sponsoru Enka Holding’in Türk kamuoyundan adresini sakladığı evini bulduk. Atina Olimpiyatları’nda Türkiye’yi 5000 ve 1500 metrede temsil eden sporcumuzun moralini etkilemesin diye antrenörü ve Enka yöneticilerinin ‘Onu üzmeyin’ tavsiyelerine uyduk. Baba Abeylegesse ve Elvan dahil yedi çocuğunun yaşadığı evi hiçbir ipucu olmadan 60 milyonluk ülkede bulmamız çok zordu.


ADRESİNİ VERMİYORLAR


Türkiye’nin Addis Ababa Büyükelçiliği ve Etiyopya Atletizm Federasyonu’nda bile Elvan’ın evinin adresi yoktu. Elvan’ın kardeşleri Derece ve Haymonot’un elçiliğe geliş gidişlerini izleyerek tahmini olarak hangi semtte oturduklarını çıkarttık. Büyükelçi Kenan Tepedelen’in evlerine çaya gitme teklifini ‘Ev çok dağınık. Hazırlamamız lazım’ gerekçesiyle çeviren aile, adresleri belli olmasın diye ellerinden geleni yaptı. Elçiliğin makam şoförüne bile Hotel d’Afrique önünde randevu verdiler. Şoför Murad’a girip çıktıkları sokağı göstermediler. Hürriyet ekibi bu bölgeye giderek sokak sokak dolaşıp aileyi tanıyanları buldu. Elvan’ın ismini herkes biliyordu. Sonunda adresi saptadık: ‘Vorada 4, Kavele 50.’ Kavele 51 Sokağı’ndan girip bir dere geçtikten sonra tek katlı bir eve varılıyordu. Bir genç evi bildiğini söyleyince gazetecilik heyecanıyla peşine takıldık.


Elvan’ın yoksul ve mütevazı mahallesinde bizi gören küçük çocuklar peşimizden ayrılmadı. 500 metre yürümemiştik ki, birdenbire 5-6 genç yolumuzu kesti.


GENÇLER KORUYOR


Gençler rehberimizi yanlarına çağırarak kulağına bir şeyler söylediler. Tercümanımız neler konuştuklarını anlayamadı, ama rehber bizi dar bir ara sokağa sokmak istedi. Biz onu takip etmeyince, gençler ‘Daha fazla gidemezsiniz’ diyerek yolumuzu kestiler.


Elvan’ın kardeşi Derece’nin mahalle gençlerine ‘Gazeteciler gelirse sokmayın’ talimatı verdiği anlaşıldı. Elvan’ın ailesinin bu mahallede tehdit alması söz konusu değildi. Aksine duruma hakimdiler. Seviliyorlar, sözleri dinleniyordu. Elvan’ın ailesinin oturduğu evi bilenler yol üstünde tek katlı bir evi göstererek ‘Bu eve çok benziyor’ dediler.


15 yaşındaki İshak Fikado, Elvan’ın evini tarif edenlerden biriydi. Bizi daha geç saatlerde eve götürebileceğini söyleyen genç şu bilgileri verdi:


‘Elvan’ın babası memur. Resmi dairede çalışıyor. Biz onları çok seviyoruz. Durumları iyi, ama Elvan Türkiye’ye gittikten sonra daha iyi koşullarda yaşıyorlar. Herkes Elvan’ı seviyor, ama Etiyopya’ya değil de Türkiye’ye rekorlar kazandırdığında bozulanlar da var. Onun başarılarının sürmesini diliyoruz. Ailenin tehdit edilmesi söz konusu değil.’


  

776840cookie-checkZabcı, Elvan’ın mahallesinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.