Zabıta A Takımı ne yapar?

haberler gazete sayfalarına yer aldı. Ne oldu da zabıtalar A Takımı olarak adlandırılıyor ve zoru kendilerine görev olarak biliyorlar. 


Zor kullanma hakkı biliyoruz ki devletin resmi görevlilerine ait. Zabıta ise resmi görevliler olarak geçer ama kolluk gücü değildir. Zabıta bulunduğu alan bellidir, o alan içinde belediye başkanının emri altında görevi kanunlar ile belirlenmiş bir örgütlenmedir. Zabıta görevlilerinin karışmış olduğu olaylar esnaf, sokak satıcıları ve benzerleri ile yaşadıkları olaylar olarak haberlerde zaman zaman gösterilir. Sokak satıcıların mallarına el koyan, sokağa boca ettiği sebzeler ve meyveler ile ekranlara yansırdı. Filmlerde rüşvet alan, bakkalları kontrol eden kişilik sergilenir. Onların maaşları bellidir, halkın sağlığını hiçe sayanlara karşı savaşan kolluk kuvvetidir. Düzeni sembolize eder, belediye sınırları içinde yapılan üretimden tüketime kadar her alanı kontrol etmeye yardımcı güç konumdadır. Halk sağlığı uzmanları ile gittiği bir yerde halk sağlığına karşı gelenlere karşı ceza uygulayabilen bir yetkileri vardır. Belediye başkanı bilgisi dahilinde her türlü göreve gitmekle yükümlüdürler. Belediye başkanı istemediği bir işi yapan zabıta görevlisi olamaz!


Belediye başkanı istekleri ve dünyaya bakış açısı zabıtanın görev çizgilerini de belirler. Eğer belediye başkanı içkiye yasak koymuşsa, o belde içinde içki satan yerlerin başına her türlü olayların gelmesi kaçınılmaz gibidir. Belediye başkanı istekleri zabıta emir gibidir, elinden geleni yapmak ile yükümlü olduğunu hisseder, çünkü işten alınması ve göreve son verilmesi içten bile değildir. İşini gerektiği gibi yerine getirmeyen her eleman verimlilik ölçüsü gereği işinden alınabilinir. Kısaca işsiz kalabilir bu ekonomik kriz ortamında. Bunu göze alabilecek kaç emekçi vardır?


Zabıtalar kolluk kuvvetleri içinde belediye başkanına bağlı olanlardır. İçişleri ve Savunma Bakanlığına bağlı olan zabıtaların görevleri ulusal güvenliktir. Belediye başkanına bağlı olanlar ise o beldenin ekonomik / halk sağlığı düzeninden sorumludurlar. Zabıta genel güvenlik ile ilgili gördüğü olayları genel kulluk kuvvetlerine bildirmek zorundadır. Tek başına zor kullanamaz. Örneğin bir iş yeri kontrol edilmeyi ret ettiği durumda zabıta oradaki kolluk kuvvetine bildirmek zorundadır, onların yardımı ile o iş yerine girer ve gerekli kontrolü yapar, tek başına girip orada zor kullanma yetkisi yoktur. Yerel birimlere merkezi yapı görevleri belirlerken sınırlandırmıştır. Bu devletin bir tercihidir.


Son günlerde zabıtaların karıştığı olaylarda artış görülmektedir. Homojen bir yerel yönetim isteyenlerin rakipleri olduklarını gördüklerine karşı, zabıtayı aracı kullanarak, sindirme politikası yürütebilirler. Bir baskı aracı ramazan aylarında daha çok gündeme gelebilir, mahalle baskısı aracı olarak zabıta kullanabilinir. Belediye başkanı bir partinin adamdır, o partinin inançlarını ve ideolojisini halka en direkt yoldan aktarabildiği alandır. Belediye sınırlarını homojen, düzene koymak için elindeki olanakları en iyi şekilde kullanacaktır. Burada belediye başkanı sözünü iki yapmayan, gözü kara zabıtalara iş düşer, işte bu zabıtalara A takımı dendiğini düşünüyorum, aksi halde zabıta görevini yapanlar arasında teknik anlamda kategorize yoktur, sınıflandırma olmadığı içinde her zabıta aynı yasalara uymak zorundadır. Fakat gazetelere yansıyan haberler işte bu A Takımı adını verilen ekipler tarafından yapıldığına dair kuşkularım var. Yaslar içinde belirlenmiş yapılan denetimler normal olarak kabul edilir ve haber olmazlar. Eğer haber oluyorsa orada yasların dışında yapılan bazı hareketlerin varlığı olduğu anlamına gelir.


Yerel yönetimler toplumun dönüştürülmesi için önemli araçtır, merkezi yapıdan almış olduğu siyasi destek ve ekonomik güç ile yere yönetim güçlendiğinde, orada değişimin hızlı olacağını tahmin etmek güç olmasa gerek. Mahalle baskısı adı verilen baskıların sonucu hayat içindeki köklü değişimleri bu yerel yönetimin değişimleri içinde aramak doğru olur. Bugün çıkarları yönünde 'onlar' gibi davrananlar, bir süre sonra o yaşama alışıp, onlar gibi düşünmeye başladığına şahit olmaktayız. Onlar gibi düşünmeyenler ve onlar gibi yaşamayanların iş yerlerindeki kapısı bir gün A Takımı tarafından çalınma olasılığı hep vardır!


http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com



 

710000cookie-checkZabıta A Takımı ne yapar?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.