Zana’ya, ‘hainlik’ suçlaması kaldırılıyor

Kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak’ın yeniden yargılanmalarına devam edildi. Mahkeme, değişen TCK uyarınca, sanıkların duruşma listesinde “vatan hainliği”nden yargılanmasının kaldırılacağını söyledi.


Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, Zana, Doğan, Sadak ve Dicle ile avukatları Yusuf Alataş ve Mehmet Nuri Özmen katıldı.
   
Eski DEP’liler, savunmalarında suçlamaları kabul etmeyerek, Yargıtay’ın bozma kararı ve AİHM’nin ihlal kararları göz önüne alınarak, adil yargılanma talebinde bulundular. 
   
HATA DÜZELTİLECEK


Hükümlülerin avukatlarından Yusuf Alataş, söz alarak, mahkeme kapısındaki duruşma listesinde müvekkillerinin TCK’nın “vatan hainliği, devletin ülkesi ve egemenliğine karşı suçlar” başlıklı 125. maddesinden yargılanıyor gözüktüklerini belirterek, bu durumun düzeltilmesini istedi.
   
Mahkeme heyetine başkanlık eden Süreyya Gönül, teknik sorunlar nedeniyle böyle bir durum ortaya çıktığını, bir dahaki duruşma listesinde hatanın düzeltileceğini söyledi.
   
Alataş, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda (CMUK) değişiklikler yapıldığını anımsattı. Söz konusu yasal düzenlemelerin yeniden yargılamanın şekline zemin oluşturacağını ifade eden Alataş, bu değişiklikler çerçevesinde yargılama usulü ve duruşmaların nasıl yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerini içeren dilekçe sunmak için süre istedi.
   
Avukat Mehmet Nuri Özmen de aynı talepte bulundu.
   
Mahkeme heyeti, DEP’lilerin avukatlarına talep ettikleri sürenin verilmesine karar vererek, duruşmayı 22 Nisan’a erteledi.
   
ÇARPRAZ SORGU


Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Alataş, 1 Nisan’da yürürlüğe girecek Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda tanıkların çapraz sorguya tabi tutulması yönünde düzenleme olduğunu söyledi.


Yeniden yargılama sürecinde de bu yönde talepleri olduğunu, ancak reddedildiğini anımsatan Alataş, çapraz sorgunun heyet tarafından teknik cihazlarla dinlenmesi gerektiğini, ancak personel yeterliliği yönünden tereddütleri olduğunu ifade etti.
   
Türkiye’de önemli düzenlemeler yapıldığını ve yeni bir döneme girildiğini anlatan Alataş, mahkemeye sunacakları dilekçenin, bunları içereceğini kaydetti.  


1994’TEN BU YANA…


Ankara 1 No’lu DGM, 1994 yılında eski milletvekilleri Zana, Dicle, Sadak ve Doğan’ı, terör örgütü PKK’nın liderlerinden aldığı emir ve talimatlar doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ”yasadışı örgüt üyeliği” fiilini düzenleyen 168 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun “ceza artırımını” öngören 5. maddesi uyarınca 15’er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etti. (aa) 

1019250cookie-checkZana’ya, ‘hainlik’ suçlaması kaldırılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.