Zapatero, ETA ile görüşmelere başlıyor

Kalıcı ateşkes ilan eden terör örgütü ETA’nın tüm eylemlerini bıraktığının teyit edilmesi için 3 aydır bekleyen Zapatero hükümeti, İspanya’da geçmişteki hükümetlerin de denediği gibi Bask bölgesinde barış sürecinin sağlanabilmesi umuduyla ETA ile görüşmelere başlayacağını duyurdu.

İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba bu sabah ilk olarak meclisteki tüm siyasi partilerin sözcüleriyle ayrı ayrı toplantı yaparak, ETA ile hükümet arasında müzakerelerin başlayacağını bildirdi. Daha sonra Başbakan Zapatero basına açıklama yaptı.

”İspanyol hükümeti, siyasi meseleler sadece halkın demokratik olarak seçtiği temsilcileriyle çözülür hususunu temel alarak, ETA ile diyalog başlatıyor” diyen Zapatero, ”Demokrasi, barış için asla siyasi bedel ödemeyecek. Bu yüzden barış, anayasanın himayesi altındaki tüm siyasi güçlerin görevidir” şeklinde konuştu.

Geçmişte Felipe Gonzalez ve Jose Maria Aznar hükümetlerinin de iyi niyetle ETA ile görüşüp, barışın sağlanmasını denediğini ama başarılamadığını hatırlatan Zapatero, ”Bu kez Bask ve İspanya’nın diğer bölgelerinde şiddeti sona erdirme fırsatına sahibiz” dedi.

ETA ile başlayan yeni sürecin uzun, zor ve sert geçeceğini vurgulayan Zapatero, Bask bölgesindeki barışta, demokrasi, anayasa ve geniş siyasi katılımın değişmez temel olarak alınacağını kaydetti.

Konuşmasında, barış sürecinde terör kurbanlarının anılarına her zaman saygı göstereceklerinin altını çizen Zapatero, sosyalist hükümetin, demokrasinin kurallarına uygun olduğu sürece Bask vatandaşlarının kararlarına her zaman saygı göstereceğini belirtti.

Zapatero ayrıca, Batasuna partisinin yasadışı olarak kalmasını sağlayan yürürlükteki Siyasi Partiler Yasası’nı değiştirmeyeceklerini açıkladı. ETA ile başlayan diyalogla ilgili meclisteki siyasi partilerin ilk bilgilendirilmesinin eylül ayı sonunda İçişleri Bakanı Rubalcaba tarafından yapılacağını kaydeden Zapatero, yeni süreçte tüm medyadan da işbirliği beklediklerini ifade etti.

 

1131220cookie-checkZapatero, ETA ile görüşmelere başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.