Zapatista’nın siyasi kanadı feshediliyor

Marcos, La Jornada gazetesinde yayınlanan mesajında, 1996 yılından bu yana gerillaların temsiline yardımcı olan Zapatista Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (ZNLF) cuma günü faaliyetlerine son vereceğini söyledi.

Marcos, “Yeni örgüt iktidar için mücadele etmeyecek, ancak siyaset yapmanın yeni yollarını arayacak. Bu örgüt barış yanlısı, anti-kapitalist ve solcu olacak” dedi.Zapatistalar daha önce de Meksika’da siyasi yaşama daha fazla karışmak istediklerini açıklamıştı.

Eylül ayında Meksika’nın çeşitli bölgelerinden Zapatistalara üye 1000 kadar kişi Garrucha bölgesinde toplanmış ve yeni bir anayasa üzerinde görüşmüştü. Zapatista gerillaları yerlilerin haklarını savunmak ve sosyalizm adına 1 Ocak 1994 tarihinde güneydeki Chiapas eyaletinde ortaya çıkarak birkaç kenti işgal etmişti.

Daha sonra hükümet ile ateşkes sürecine giren Zapatistalar şiddete başvurmuyor ve yerlilerin haklarının elde edilmesine yoğunlaşarak küreselleşme karşıtı bir siyaset izliyorlar.Meksikalı yetkililer 1995 yılında, kimliği merak konusu olan Marcos’un eski üniversite öğretim görevlisi Rafael Sebastian Guillen olduğunu açıklamıştı.

1118780cookie-checkZapatista’nın siyasi kanadı feshediliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.