‘Özbekistan’daki İngiliz zırhı yüzkızartıcı’

İngiltere’nin ciddi gazetesi The Times gazetesi, geçtiğimiz haftalarda Özbekistan’da yaşanan çatışma ve gerginliklerin ardından bu ülkeye silah satışı konusunu gündeme getirdi. “Sorun ihraç etmek” başlıklı yazıda Times, İngiliz hükümetinin, yaptığı silah satışları konusunda daha şeffaf davranması gerektiğini yazdı.


Özbekistan’daki çatışmalar sırasında kullanılan bazı zırhlı askerî araçların İngiltere’de üretilen parçaları olduğu yolundaki haberlerin hükümet için yüz kızartıcı olduğunu belirten gazete, yasalardaki boşlukların kapatılması gerektiğini savundu.


Gazete, Türkiye’den de söz ederek silahların dolaylı olarak Özbek yönetimine geçmiş olabileceğini şöyle aktardı:


“Hükümet Özbekistan’a, ayaklanmayı bastırmak için kullanılmış olabilecek silah sattığı iddialarını reddediyor. AB yasaları, insan hakları ihlallerinde, iç çatışmalarda ve bölgesel gerginliklerde kullanılabilecek silah satışını yasaklıyor. Andican’da kullanılan Land Rover marka araçlardan sadece ikisinin askerî kullanım amaçlı olduğu belirlendi.
Belki bu araçlar yasal olarak satıldığı 100’den fazla ülke aracılığıyla yeniden satıldı. Belki de üretim iznine sahip Kenya, Brezilya, Pakistan ya da Türkiye gibi ülkelerden Özbekistan’a geldi. Özellikle Türkiye’nin bu ülkeyle sıkı bağları var.”


“Silah satışı hassas bir konu. Tehlikelerinin yanısıra çok da kârlı bir iş kolu” diye yazan The Times’a göre İngiltere’nin, 130 ülkeye yaptığı silah satışı miktarı yılda beş milyar sterline ulaşıyor. Bu ticaretin istismar edilmemesi için de şunları önerdi:


“Yüzden fazla ülkeye satılan silahların kontrolünün tek yolu yasalardaki açıkları kapatmak, satış sonrası silahların nasıl kullanıldığını düzenli olarak takip etmek ve hükümet olarak hem satışlar hem de satış sonrası gelişmeler konusunda daha şeffaf davranmaktan geçiyor.”


İLGİLİ HABER: ‘Özbekistan, ABD’nin işkencehanesiydi’

781120cookie-check‘Özbekistan’daki İngiliz zırhı yüzkızartıcı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.