Özel Eğitim İhtiyacı hakkında bilmemiz gerekenler

Özel eğitim; yetersizliğin engele dönüşmesini önleyen,yetersizliği olan bireyin toplumda bağımsız,üretici olmasını sağlayan ve becerilerini geliştiren bir eğitim hizmetidir. En temelinde Özel Eğitim İhtiyaçları öğrenme zorlukları veya öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklara destek olmak için kullanılan yasal bir kavramdır. Bir çok çocuk eğitim hayatı sürecinde bir tür Özel Eğitim ihtiyacı hisseder. Özel Eğitim ihtiyaçları olan çocuklara yardım çoğu zaman kendi okulları tarafından verilir. Bu yardımı veren öğretmenler özel bir stajdan geçer. Çocukların Özel Eğitim ihtiyacı yardımı talebi edeceği bölümler şunlardır: okuma, yazma, bilgiyi anlama, kendilerini ifade etme/anlatma, diğer öğrenci/öğretmenlerin söylediklerini anlama, arkadaşlık kurmak, yaramazlık yapmak yada duygusal veya fiziksel ihtiyaçlar.
Her çocuk farklı yollarla ve farklı oranda ilerleme gösterir. Bir çocuk en iyi nasıl öğredigini çok iyi bilir.

Özel Eğitim İhtiyacı yardımı alan çocukların belli engellikleri vardır. Bu engellikler fiziksel ve ruhsal olmanın yanında değişik türlerden oluşur. Engel türleri Zihinsel yetersizlik, Otizm, Özel öğrenme güçlüğü, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Duygusal ve davranış bozukluğu, Dil konuşma güçlüğü, Bedensel yetersizlik, Süreğen hastalık, Serebral palsi, İşitme engelli ve Görme engelliginden oluşur. Öğretmenler derslerini planlarken her öğrencinin engel türlerini bilir ve o sınıftaki öğrencilerin öğrenme biçimini dikkate alarak ders hazırlıkları yapar. Bunu yaparken hangi öğrencinin hangi aktiviteye yapacağına, hangi material veya araç gereci kullanacağına karar verir. Kendimden örnek vermem gerekirse, İngiltere’ye ilk geldiğim günlerde dil bilmediğim için herşey bana resimler ile anlatılırdı. Daha sonra dili anlamaya basladikdan sonra dinleyip, tartışıp ve tekrarliyarak daha fazla öğrendiğimi anladım. Bu methodu her alanında kullanıp eğitim hayatımı tamamladım.

Çocuğunuzun ilk yılları onun fizeksel, duygusal, entellektüel ve sosyal gelişimi açısından çok önemlidir. Bebekken yapılan muayaneler sayesinde doktor veya hemşire çocuğunuz Özel Eğitim ihtiyacı olup olmuyacağını anlıyabilir ve bu konuda sizi uyarabilir. Bu konuda eğer endişeleriniz varsa zaman geçirmeden doktorunuza tanışmanız önemli. Eğer çocuğunuzda yukarda bahsettiğimiz Özel Eğitim İhtiyaçları var ise yardım alabilirsiniz. Eğer çocuğunuzda okul öncesi böyle bir ihtiyaç gördüyseniz okul müdürü yada yöneticisine bu durumu açıklayabilirsiniz. Okul böyle bir durumda sizi dinler ve çocuğunuzu Özel Eğitim İhtiyaçları Koordinatörü (SENCO) aracılığıyla gözlemler. Eğer çocuğunuzun Özel Eğitim ihtiyacı olduğu konusunda belli özellikler görülürse gereken yardımı alması için çalışmalar başlatılır. Bir çok zaman bir çocuğun Özel Eğitim İhtiyaçları olup olmadığını aileden önce okul fark eder. Her iki durumda SENCO aile ile bir araya gelir ve çocuğun Özel Eğitim ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağını planlar ve anlatır. Bir çok çocuk bu yardım sayesinde gereken gelişmeyi gösterir ve başarırlı olur.

Toplum olarak Özel Eğitim ihtiyacı yardımı olan çocuklarımız olduğunu kabul etmekde zorlanıyoruz. Öğretmenler çocuklarımız hakkında Özel Eğitim ihtiyacı olduğunu söylediğinde bir çoğumuz durumu anlamadan ‘Benim çocuğum gerizekali’ yada ‘Benim çocuğum hasta’ gibi söylemler yaparak karamsarlığa yada bir hüzne kapılıyoruz. Yukarda da bahsettiğim gibi Özel Eğitim ihtiyacı bir çok çocuğun eğitim hayatları boyunca yaşıyacağı bir durum. Bu anlamda farklı tavır veya yorumlar yapmak en çok çocuğumuzu etkiliyip zarar verecektir. Herşeyden önce temel başlangıç noktamız çocuklarımıza yardım etmek olmalı. Bu anlamda hem okuldan hemde kendi çabalarımız ile yapacağımızın en iyisi yapıp çocuklarımızın geleceği için onlara yardımcı olmamız en temel velilik görevimiz. Sonuçta onlar bizim çocuklarımız.

857600cookie-checkÖzel Eğitim İhtiyacı hakkında bilmemiz gerekenler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.